De Mariapolis Vita te Rotselaar (tussen Leuven en Aarschot)

Ontstaan in de jaren negentig, telt het focolarestadje een zestigtal inwoners. Het is een spirituele oase waar men op adem kan komen en het essentiële terugvinden, een laboratorium van dialoog.

De Mariapolis Vita dankt haar naam aan Vitaliano Bulletti (1929-1979), medestichter van de Beweging in België.

Op het beboste terrein van de Middelberg had professor P. Bouts (1900-1999), een priester gespecialiseerd in natuur- en voedingswetenschappen, het Sint-Pauluscentrum doen bouwen met de bedoeling er kinderen en jongeren uit de hoofdstad te ontvangen die behoefte hadden aan kalmte en gezonde lucht. In 1989 stelde hij zijn domein ter beschikking van de Focolarebeweging, opdat deze zijn werk zou verderzetten.

Toen dit project van start ging werd het meteen gesteund door kardinaal Danneels, die gezegd heeft: “In de Noord-Europese landen, die op spiritueel vlak een woestijn lijken, zal uw project een teken zijn voor mensen die ‘dorsten’ naar een dergelijke spirituele realiteit”.

In korte tijd hebben enkele families, focolarini, priesters, religieuzen en jongeren zich in het avontuur gegooid. (de focolarini zijn mannen en vrouwen die zich aan God hebben toegewijd en die kleine leefgemeenschappen vormen die focolare genoemd worden). Allen die in de Mariapolis Vita komen wonen spannen zich in om 24u op 24 het ideaal van eenheid en broederlijkheid van de Beweging beleven. De woningen zijn verspreid over de residentiële wijken. Door de broederlijkheid die gestalte krijgt in die nieuwe christengemeenschap is het focolarestadje een plaats van ontmoeting en herbronning geworden, die openstaat voor iedereen, zowel christenen als niet-christenen.

Het Sint-Pauluscentrum verwelkomt het hele jaar door duizenden kinderen en jongeren voor bosklassen, bezinningsdagen, sportvakanties.

Het Seminarie- en vergadercentrum Eenheid, ingehuldigd in 2005, is een plaats van ontmoeting en vorming voor de Focolarebeweging. Ook andere groepen kunnen er terecht voor seminaries en weekends, of voor een familiefeest bijvoorbeeld. (http://centrumeenheid.be ). In dit centrum gaan er dagbijeenkomsten en week-ends voor alle leeftijden door, forums over actuele onderwerpen, en één of twee keer per jaar is er op de weide, waar ook tenten worden opgesteld, een feestelijke bijeenkomst voor 500-600 personen. Telkens zijn er deelnemers van verschillende culturen, talen en overtuigingen, afkomstig uit de drie taalgemeenschappen van ons land in een vreugdevolle en broederlijke sfeer.

Een project voor de integrale vorming van jongeren wordt in overweging genomen.

Het bedrijvencentrum Solidar (ontstaan in 2003 – op 2 km van het stadje) omvat nu 7 ondernemingen die de gemeenschapseconomie toepassen (een vorm van solidaire economie – zie www.edc-online.org ). Het is in contact met 15 Belgische ondernemingen die in dezelfde geest werken.

Ontmoetingsmomenten:

  • de dagelijkse eucharistieviering in de kapel van het centrum
  • het maandelijks Praatcafé op elke eerste vrijdag (’s avonds), waar jong en oud elkaar kunnen vinden.
  • de kleine ateliers Riziki en Crea, creatieve trefpunten voor kinderen en jongeren.
  • het FagotTOF winkeltje, verbonden met gelijkaardige initiatieven in de streek, waar goederen die in gemeenschap worden gebracht (kledij, gebruiksvoorwerpen…) worden uitgesteld en zo de weg vinden naar een nieuwe eigenaar.

 

Berichten

Een origineel schildersatelier

Habiba: Het begon zoals in de sprookjes: er was eens … een ontbijt bij Noufissa en Mohamed Boulif. Noufissa nodigde haar vrienden uit, zowel moslims als christenen of mensen met een andere overtuiging. Wanneer ik tijdens de conversatie heb vernomen dat Philippe kunstschilder is, heb ik onmiddellijk gevraagd of hij enkele uren van zijn tijd […]

[Lees verder]