‘Beyond all borders’ : het internationale GENFEST op de Filippijnen

 
GENFEST Manila, Filipijnen, 2018 : "Over alle grenzen heen" Jongeren van de Focolarebeweging organiseren hun eerste festival buiten Europa, gedurende de maand juli 2018. Ook uit België, Frankrijk, Nederland en Ijsland bereiden zich jongeren voor om ernaar toe te gaan.

http://y4uw.org/events/genfest-2018

De countdown loopt. Op de grote digitale chronometer (y4uw.org) zijn het nog 2 maanden, 29 dagen, 23 uren en 15 minuten tot aan het grote event. Het elfde ‘Genfest’ zal van 6-8 juli 2018 in het World Trade Center Metro Manila plaatsvinden. Voor het internationale jongerenfestival worden 10.000 jongeren verwacht. Ook jonge mensen uit Nederland, België, Ijsland en Frankrijk bereiden zich voor om er samen naartoe te gaan. Vanaf 1975 waren de Genfests in Loppiano (Firenze, 1975), Rome (1980, 1985, 1990, 1995) en Budapest (2012) hoogtepunten in het leven van vele duizenden jongeren uit de hele wereld.

Waarom wordt het Genfest 2018 uitgerekend in Manila, Azië gehouden?
Kay Arago uit België antwoordt: “Wij proberen zoveel mogelijk mensen voor ons ideaal, de universele broederschap, te enthousiasmeren. In Azië leeft 60 procent van de jeugd van de wereld. Daarom lijkt het ons geschikt om in hun continent te laten zien dat wij met elkaar een positieve invloed kunnen hebben op de wereld van vandaag.”

Maar wat brengt jullie bij elkaar?
Algeen uit IJsland: “Wij willen laten zien dat wij allemaal broers en zussen zijn van elkaar. Samen willen we in onze landen nieuwe steunpunten zijn in politiek, economie, werk, ecologie, sport, communicatie en wetenschap, om mee te bouwen aan een betere wereld.”

En hoe doen jullie dat?
Sebastiaan uit Nederland licht toe: “Wij leven de ‘Gulden Regel’ : ‘Wat je niet wilt dat anderen jou aandoen, doe dat ook een ander niet aan, of doe voor anderen wat je wilt dat ze voor jou doen.’ Dit is niet alleen een christelijk gebod, maar een regel in vele gemeenschappen en religies. De Gulden Regel helpt om met alle generaties, volkeren en etnische groepen in dialoog te komen. En de dialoog breekt de muren die ons scheiden af.”

Waarom de titel ‘Beyond all borders’?
Lisa uit Zwitserland weet het: “Iedereen van ons heeft zijn persoonlijke grenzen, vooroordelen, kritiek… maar er zijn ook sociale grenzen, zoals bijvoorbeeld culturele verschillen. Die kunnen in het contact een grote rem zijn. Dus alleen al de voorbereiding op het elfde Genfest helpt ons om uit onze ‘comfortzone’ te komen en elkaar beter te leren kennen. In juli wordt dat zichtbaar in muziek, dans, getuigenissen: over onze verschillen heen is een betere, verenigde wereld mogelijk.”

En jullie gaan er meteen mee aan de slag!
Kay uit België onderstreept: “Ja, bij de reis gaat het zeker om een kleurrijk festival en leuke momenten van vriendschap. Maar wij willen ook meteen concreet laten zien dat wij ‘over alle grenzen heen’ stappen en de ‘universele broederschap’ serieus nemen. Vóór en na het Genfest zullen er op verschillende plekken in de Filippijnen momenten zijn om met locals van alle leeftijden de Gulden Regel te leven.”

Zo’n 80 jongeren uit België, Frankrijk, Nederland en Ijsland reizen vlak na het officiële deel van het Genfest af naar het eiland Borongan. Hier zullen ze de handen uit de mouwen steken in verschillende projecten. Zo zullen ze onder andere helpen bij het opknappen van een schooltje, Engelse les geven en deelnemen aan ecologische bewustwordingsacties door zwerfvuil aan het strand op te ruimen.

The road to Manila
In België en Frankrijk werden, net als in over de hele wereld, verschillende acties opgezet waarmee het Genfest project op verschillende manieren wordt ondersteund. Zo verkochten de jongeren uit de streek van Nantes (Frankrijk) appelsap, schonk het bedrijf Tergon Chairs (België) vier hoog-kwalitatieve stoelen om te veilen en gingen een aantal van de jongeren uit België die binnenkort naar Manila vertrekken een dagje helpen in een bedrijf om wat extra centen te verdienen. In Nederland kregen de jongeren de hulp van een koor dat een concert organiseerde t.v.v. het Genfest. Een deel van dit geld wordt gebruikt om de jongeren te helpen die een financieel duwtje in de rug kunnen gebruiken, een deel gaat naar de organisatie van het Genfest zelf en een derde deel naar projecten in de Filippijnen.

 

Paasweekend jongeren uit Frankrijk en België
Het leven van de jongeren beperkt zich niet tot het Genfest. Een 70-tal jongeren uit Frankrijk en België kwamen samen voor een ‘paasbijeenkomst’ die stilaan een aangename gewoonte wordt, maar boven alles een kostbare gelegenheid voor ontmoeting en uitwisseling. Na vier weekends in Frankrijk (Straatsburg, Nantes, Parijs en Toulouse) was het deze keer dus de beurt aan Rotselaar, waar samen Pasen gevierd werd. Zoals in de andere weekends was de ontvangst door de lokale jongeren en de gemeenschap hartelijk en roerend.
Het programma werd samen bedacht door jongeren uit verschillende regio’s en de keuze viel op ‘de kunst van het beminnen als thema’, een thema dat centraal staat in onze levenskeuze. Hierbij vertelde een jongere hoe het geloof haar visie op het leven heeft veranderd en haar heeft toegelaten om de gevolgen van haar ziekte met kracht in de ogen te kijken. Heel fijn was ook de aanwezigheid van twee Gen die moslims zijn. We kregen zo de kans om te horen over de figuur van Maria in de Islam.

Beatrix Lauenroth en Alexander Simoen, Nieuwe Stad Nederland

Lees ook