A finals dels anys cinquanta arribava a Espanya un nou estil de vida evangèlica. El proposat per Chiara Lubich i el Moviment dels Focolars per ella fundat, oferia com a estils de vida la unitat i la trobada amb Déu a través del proïsme.

El 1958 va participar a la Mariàpolis de Fiera de Primiero (Itàlia) el Pare Crossaso, francès que en tornar al seu país va facilitar algunes adreces de persones que podrien estar interessades a conèixer els Focolars. D’aquesta manera, en Piero Passolini va esdevenir el primer focolarí arribat a terres peninsulars en fer un primer viatge, el gener de 1959, des de París a Barcelona. Allà va conèixer algunes persones, entre elles, Pep Pereña, el primer focolarí espanyol, i el canonge Oliveras, el qual, colpit per l’experiència evangèlica que Piero li presenta, decideix participar a la següent Mariàpolis, el 1959, encara a Fiera de Primiero. Va ser ell qui va demanar directament a Chiara Lubich, en aquella Mariàpolis, l’obertura d’un focolar a Barcelona, petició que, quan va tornar a Barcelona, va formular explícitament a l’Arquebisbe Modrego.

Així, es va preparar l’obertura del primer focolar de la Península Ibèrica, a Barcelona, el que es va poder fer realitat a finals del 1959, amb l’arribada de la Nunziatina Cilento. L’any següent, el1960, es va obrir un segon centre, també a Barcelona.

El maig de 1965, Chiara Lubich va fer el seu primer viatge a Espanya, de tan sols dos dies però que va suposar l’obertura de nous camins per al desenvolupament del Moviment. Al final de la seva visita, tot expressant la profunda realitat espiritual que hi va trobar, va dir: “Si un dia vull descansar espiritualment, vindré a Espanya”.

Amb el pas dels anys i el desenvolupament experimentat pel Moviment, es van obrir altres centres: a Madrid (1965 i 1967), Sevilla (1975), Bilbao (1979 i 1980), Vigo (1990), València (1996), Granada (1998 i 2005), Donòstia (2003).

A més d’aquests centres, el Moviment assoleix un notable desenvolupament, involucrant milers de persones: famílies, sacerdots, religiosos i religioses, joves, nois i noies, etc. La pròpia vida evangèlica s’encarna en multitud de realitats socials i culturals, donant origen a les primeres estructures fonamentals, com ara el Centre Mariàpolis Loreto, dins de la Ciutadella del mateix nom, a Castell d’Aro (Girona), inaugurat el 1989, o el Centre Mariàpolis Luminosa, inaugurat per la mateixa Chiara Lubich en el viatge per terres espanyoles, el desembre del 2002. Es tracta de centres en els quals es formen les persones que volen viure l’espiritualitat de comunió dels Focolars, tot i que romanen sempre oberts a altres realitats eclesials o de caràcter formatiu.

El 1989 Chiara Lubich visita Espanya per segona vegada. En aquesta ocasió convidada per Joan Pau II per participar en la VI Jornada Mundial de la Joventut de Santiago de Compostela. Tornarà per última vegada els mesos de desembre i desembre de 2002 a Barcelona i Madrid, com a etapes principals. Entre el 26 de novembre i el 9 de desembre Chiara Lubich tingué ocasió de dur a terme trobades d’allò més variades: amb religiosos i religioses al Monestir de Montserrat, amb polítics al Parlament de Catalunya i a l’Oficina del Parlament Europeu de Madrid, amb joves, amb bisbes, seminaristes, persones d’altres religions i amb els membres del Moviment dels Focolars a Espanya. La inauguració del Centre Mariàpolis Luminosa (al nord-est de Madrid) i la visita als grans místics espanyols que tanta influència tingueren en ella, Sant Ignasi de Loiola a Manresa, Santa Teresa de Jesús i Sant Joan de la Creu a Àvila i Segòvia, van completar els dies que va passar entre nosaltres.

Al llarg d’aquells dies, la fundadora dels Focolars va dirigir un missatge que avui dia segueix sent molt actual. En tots els àmbits als que va ser convidada, va parlar sobre l’esperit d’unitat i fraternitat que mou el Moviment, animant a tothom a actuar segons aquests paràmetres: “Sobrepassar sempre amb el pensament i amb l’afecte del cor qualsevol límit posat per la vida humana i tendir constantment i per hàbit adquirit cap a la fraternitat  universal”. Com digué el 8 de desembre a La Cubierta de Leganés davant de cinc mil persones dels Focolars.

El nom del Centre Mariàpolis Luminosa es va posar en record d’una focolarina argentina, Margarita Bavosi, corresponsable del Moviment dels Focolars a Espanya, des del 1970 fins al 1983. Va morir el 7 de març de 1985 deixant una profunda petjada de santedat. Al gener del 2005 es va obrir la causa de la seva beatificació.

Arran d’aquest últim viatge de la fundadora dels Focolars, es comença a formar una segona Mariàpolis permanent a Espanya, als voltants de Madrid, al terme de Las Matas, que porta el nom de Castell Exterior per significar que el que es vol testimoniar és la nova vida que genera la presència de Jesús entre les persones que s’estimen, que viuen la fraternitat; i també, per donar visibilitat a una obra de Déu que fa veure com seria la societat, renovada pels valors evangèlics.

El gener de 2011, María Emmaus Voce, actual Presidenta del Moviment dels Focolars, va realitzar un intens viatge, juntament amb el copresident Giancarlo Faletti per diferents ciutats de la nostra geografia. Abans de marxar, va deixar una consigna: “Cada una d’aquestes comunitats, cada un d’aquests pobles que formen Espanya, tenen quelcom a donar a tots els altres” I va afegir: “El poble de Déu, el ‘poble de Chiara’ a Espanya té la possibilitat, la sort de viure i donar testimoni d’això a la resta d’Espanya.

Un moment molt especial d’aquest viatge va ser la cita amb els joves, en una trobada que duia per títol “Positive RevolutiON. Protagonistes del nostre temps”.

Al llarg d’aquests anys en els que l’Ideal de la Unitat està present a Espanya, s’ha anat desenvolupant una característica típica del Moviment, la de ser família -o com ens deia Joan Pau II ‘un poble’-i això es veu molt bé a les Mariàpolis. En l’actualitat se’n celebra una a l’estiu per a tota Espanya. Reuneixen a persones de tot tipus, condició, edat… Són uns dies de convivència entre tots durant els que s’intenta viure concretament la caritat recíproca i mostrar-la a tothom; es tracta de fer visible la possibilitat de l’existència d’un món unit.

Un altre vehicle a través del que es difon el carisma és l’Editorial Ciudad Nueva, que publica llibres i la revista del mateix nom. A Espanya compta amb dues edicions, una mensual en castellà i una altra bimestral en català, Ciutat Nova.

No es pot parlar del Moviment dels Focolars a Espanya, encara que sigui breument, sense citar l’Economia de Comunió. Un moviment que té com a finalitat donar vida a empreses fraternals que sentin com a missió eradicar la misèria i la injustícia social, contribuint a edificar un sistema econòmic i una societat humana de comunió, a imitació de la primera comunitat cristiana de Jerusalem, on “entre ells no hi havia cap necessitat” (Ac 4,32-34). A Espanya està desenvolupant vàries activitats de difusió i formació a empresaris, treballadors i joves, com les I Jornades joves & EdC, celebrades el novembre de 2012

Artículos

Els Focolars a TV3

Els Focolars a TV3

El programa Signes dels Temps de televisió de Catalunya, emet un programa sobre el Moviment dels Focolars.

[leer más]
12