Gaandeweg één: impulsen voor oecumenische voortgang

 

Gaandeweg_Banner4.MKHerdenking van 500 jaar Reformatie als impuls voor oecumenische voortgang

‘Gaandeweg één’, protestantse en katholieke kerkleiders met elkaar in gesprek

Wereldwijd wordt de herdenking van de Reformatie opgepakt als een moment voor oecumenische toenadering en vooruitgang. Dat de Reformatie in oecumenische kring herdacht wordt is op zichzelf al een mijlpaal. In Nederland gebeurt dit op 18 maart 2017 in centrum Mariënkroon in het Brabantse Nieuwkuijk onder het motto ‘Gaandeweg één, Impulsen voor oecumenische voortgang’. Tijd: van 10.30 uur tot 16.30 uur.

Het initiatief gaat uit van de Focolarebeweging en de Katholieke Vereniging voor Oecumene, twee organisaties die zich al jarenlang inzetten voor de oecumenische samenwerking in ons land.

Inspiratiebron
Bijzondere inspiratiebron voor deze dag is het leven van Chiara Lubich (1920-2008), oprichtster van de Focolarebeweging. Zij heeft haar leven gewijd aan de eenheid onder christenen. Haar leven en visie inspireren wereldwijd velen tot verzoening, verbondenheid en gemeenschap.

Sprekers
Hoofdspreker op deze dag is een theoloog van Focolare, Hubertus Blaumeiser (1954), kenner van de theologie van Luther. Tegen de achtergrond van de reeds gegroeide overeenstemming zal Blaumeiser een perspectief schetsen voor de voortgang van de oecumene.

Ds. René de Reuver (scriba Protestantse Kerk in Nederland), mgr. Hans van den Hende (voorzitter Bisschoppenconferentie en bisschop-referent voor oecumene) en Peter Sleebos (voozittter van de Verenigde Pinkster en Evangeliegemeenten) zullen reageren op de inleiding van Hubertus Blaumeiser.

Gebedsdienst
De dag wordt afgesloten met een gebedsdienst waarin voorgaan ds Karin van den Broeke (preses Protestantse Kerk in Nederland) en mgr. Gerard de Korte (bisschop van ’s-Hertogenbosch).

Aanmelding
Aanmeldingen voor deelname graag vóór 15 februari 2017 via evenementen@focolare.nl.

Kosten
De kosten voor deelname (incl. koffie, thee en soep) bedragen € 15,–.

Locatie
De bijeenkomst vindt plaats in conferentiecentrum Abdijhof Mariënkroon, Abdijlaan 8 in Nieuwkuijk.