Campagne DareToCare 2020-2021 (‘Zorgzaam omgaan met de anderen en de planeet’)

 

Onze aarde heeft hoogdringend een leefstijl van zorg voor mens en natuur nodig.

‘Voor actief burgerschap en een politiek van broederlijkheid en eenheid’ is de gezamenlijke noemer voor de internationale campagne #DaretoCare van de Focolarejongeren (en alle generaties).

Het slotevent van #DaretoCare vindt plaats in Brussel tijdens de ‘Week voor een Verenigde Wereld’ van 1-9 mei 2021.

Meer op: www.unitedworldproject.org en op www.focolare.be.

Contact: daretocare.belgium@gmail.com

Waarom #DareToCare?

We nodigen iedereen uit om de samenleving een nieuw fundament te geven en de mens – elke mens – daarbij centraal te stellen. COVID 19 heeft ons laten zien hoe hard we elkaar nodig hebben. Van jong tot oud hebben we zorggedragen en zorg ontvangen. Zorgzaamheid is belangrijk, het brengt ons bij elkaar. Nu moeten we de kans grijpen om niet in de oude plooien terug te vallen, om zorgzaamheid overal centraal te stellen: in onze dagelijkse relaties, in onze gemeenschappen, in onze politiek, in ons wereldburgerschap.

De oproep tot zorgzaamheid gaat diep, het haalt kwaliteiten naar boven zoals medeleven, ons inleven, creatief zoeken naar oplossingen en initiatief nemen. Een wereld die meer zorgdraagt voor allen is een meer verenigde wereld.

“You can say I’m a dreamer, but I’m not the only one….”  Ja, we bekennen dat we dromen van een wereld waar men om elkaar geeft, een verenigde wereld. Help jij mee deze droom te realiseren?

Er worden heel het jaar acties ondernomen rond dit thema. Elke twee maand worden de activiteiten van een continent in de kijker gezet, zie ‘#dare to care in my city”. In augustus was Latijns-Amerika aan de beurt, deze vind je op onderstaande link: https://www.youtube.com/watch?v=TQpEENgKDcQ

We sluiten het jaar af in de Week voor een Verenigde Wereld van 1 tot 9 mei 2021.

–        van 1-6 mei worden op veel plaatsen lokale evenementen voorzien. Doe je mee?

–        van 7-9 mei sluiten we af met een internationaal event vanuit Brussel:

de Corona-crisis daagt ons uit om dat vindingrijk aan te pakken!

Wie zijn de initiatiefnemers?

We zijn Jongeren voor een Verenigde Wereld (Y4UW), geïnspireerd door de Focolarebeweging. We zetten ons in voor een meer broederlijke en verenigde wereld.

We hopen dat zorgzaamheid en waardering voor elkaar de nieuwe hoeksteen wordt voor politiek, economie, arbeid, milieu, sport, communicatie en wetenschap. Of zoals Maria Voce (voorzitter van de Focolarebeweging) zei:” De enorme behoefte aan vrede waar de mensheid naar vraagt, zegt ons dat leven als één familie niet

alleen een waarde, niet alleen een methode is maar een wereldwijd paradigma is, een denkmodel voor politieke vooruitgang“.

Elk jaar willen we met een United World Project (UWP) een thema in de kijker zetten, een pad volgen. Dit jaar zetten we ‘Actief en Politiek Burgerschap voor Eenheid‘ extra in de verf en dat vraagt de durf om zorg te dragen voor elkaar!

Wil je het project #DARE TO CARE met een geldelijke bijdrage steunen, dat kan dat hier: Jongeren voor een Verenigde Wereld BE08 7855 4238 6013.

1-9/5/2021 “United World Week” met eindstation Brussel !

In die week willen we met de bijzonderste ervaringen tijdens een internationaal evenement velen aanmoedigen, beleidsmakers interviewen, met politici in dialoog gaan.

Wij Jongeren voor een Verenigde Wereld zijn wereldwijd met elkaar in contact.

Op de slothappening willen we in Brussel graag jongeren van overal verwelkomen.

De Corona-tijd maakt elke planning onzeker. Maar geen nood: hier is ons plan A, ons plan B én ons plan C!

Plan C: Stel: er is een totaal samenscholingsverbod. Dan gaat alles online, maar kwaliteit verzekerd!

Plan B: Stel: jongeren uit België, Nederland, Frankrijk, misschien uit Engeland, Ierland, Duitsland

mogen naar Brussel komen. In dat geval bieden we zowel een programma ter plaatse als online aan.

Plan A: Stel dat de Corona-tijd tot het verleden behoort en we een rijk programma voor veel jongeren kunnen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees ook