Ecologische Adventskalender 2019 voor kinderen van 3-12 jaar

 

Deze kalender wordt al ruim dertig jaar verspreid door de Nieuwe Families van de Focolarebeweging. Deze biedt de gelegenheid om de advent op een originele manier te beleven thuis, in de parochie of in de klas.

Dit jaar hoorden we veel over klimaatverandering. Als christenen zijn we erg bezorgd over ecologische kwesties. Daarom moedigt de kalender van 2019 aan om zorg te dragen voor de schepping, de natuur en andere mensen.

In zijn encycliek Laudato Si’ spreekt Paus Franciscus over een “integrale ecologie“, een nieuwe visie waarin de milieucrisis niet los kan worden gezien van kwesties van armoede en solidariteit, economische groeimodellen, migratie en wereldwijde “broederlijke” solidariteit. Integrale ecologie betekent ook dat we naar de schepping kijken vanuit de verbondenheid tussen alle mensen en alle schepselen. We moeten op zoek gaan naar een nieuwe manier van leven die duurzamer en meer solidair is, want de volgende generaties moeten nog gezond kunnen leven. Vele mensen in armere landen leven nu al in mensonwaardige omstandigheden, mede door onze wegwerp- en verspillingsmaatschappij. Velen hebben geen drinkwater meer of moeten op de vlucht omdat de omgeving niet meer leefbaar is. We zijn ook bekommerd om de situatie van de minder begoeden bij ons. Voor hen zijn gezonde voeding, kleding en milieuvriendelijke huisvesting vaak onbetaalbaar.

 In deze adventskalender stellen wij kinderen voor om voor anderen en de natuur te zorgen via dagelijkse doe-puntjes. Het gaat niet om angst of wanhoop, niet uit verplichting of eigenbelang, maar uit liefde voor de naaste en het milieu. Dit roept ons op om te handelen en terzelfdertijd tot het inzicht te komen dat allen en alles met elkaar verbonden zijn.

 Presentatie van de kalender

De adventskalender is in kleurschakeringen gedrukt op gerecycleerd papier. Het is een A2 blad, gevouwen in 4 zodat het resultaat een A4 formaat is. Op twee bladen staat een grote kerstboom, met 24 afscheurbare strookjes, één voor elke dag, met een tekening die kan gekleurd worden. Op de achterkant staat een doe-puntje. Met al die strookjes kunnen de kinderen een papieren ketting maken die kan opgehangen worden in de kerstboom, de huiskamer of waar ze willen. Deze ketting herinnert de kinderen aan de verbondenheid tussen alles en allen.

Op de vierde pagina staat de kribbe. Het kindje Jezus is nog bedekt met een zilveren laagje krasverf dat op kerstdag mag weggekrast worden. Aan de achterkant van de kerststal is het kerstverhaal afgedrukt: we willen ons blijven herinneren dat God zijn zoon Jezus stuurde uit liefde voor alle mensen. Elke zondag van de advent kan een stukje van het kerstverhaal gelezen worden.

We hopen dat de kinderen blij zijn om met deze adventskalender bij te dragen aan deze sfeer van liefde, respect en vrede, dat Kerstmis ons telkens in herinnering brengt. Het lijkt ons een mooi geschenk voor het kindje Jezus als we dit jaar uit dankbaarheid een levensstijl kunnen aannemen die duurzamer en meer solidair is.

De kalender wordt gepubliceerd in vier talen: Nederlands, Frans, Duits en Italiaans. De prijs bedraagt 3 €. Vanaf 50 exemplaren 2,5 €. In geval van verzending per post zijn de kosten voor rekening van de geadresseerde. De adventskalender zal half oktober klaar zijn voor verzending.

Bestellingen kunnen doorgegeven worden via: hennie.janssen@telenet.be; tel. +32 (0)11 542146.

Nieuwe Families – Focolarebeweging

P/A Centrum Eenheid, Seminarie- en vergadercentrum, Aarschotsesteenweg 381, B-3111 Wezemaal.

Lees ook