Micro financiering

 

Voor mijn vijfentwintigste verjaardag gaf een vriend mij als cadeau ‘vijftig euro tegoed op de website KIVA’. Van Zalando, Amazon, Bol.com had ik al gehoord, maar de webwinkel KIVA kende ik niet? Al snel bleek dat ik er volledig naast zat: het ging niet over een cadeau dat ik voor mezelf moest uitkiezen, eerder over een cadeau dat ik aan anderen mocht geven, of beter: ik mocht het bedrag ter beschikking stellen. KIVA is een site waarbij je gemakkelijk een microkrediet kan uitlenen.

De redenering van de banken is dat hoe meer je al bezit, hoe kredietwaardiger je bent,  en hoe meer jij mag ontlenen van de bank, aan een gunstig tarief. Maar kan een lening aan een persoon met weinig startkapitaal niet minstens even waardevol zijn? Voor mensen die door banken als weinig kredietwaardig worden beschouwd en daarom enkel aan hoge interestvoeten zouden mogen lenen, of voor mensen die ver van banken wonen, kan een microkrediet hun leven veranderen.

Zo mocht ik dus vijftig euro renteloos uitlenen aan personen die om een krediet vragen op KIVA. Studenten stellen zich daar voor om een lening te vragen voor een computer, winkeliers om een startkapitaal te verzamelen voor het openen of uitbreiden van hun winkel,  belangengroepen om dit te verdelen onder wie van hen het nodig heeft voor zijn beroep. Ik koos de ‘KK Gaba Women’s group’ in Kampala (Oeganda), een groep ondernemende vrouwen. Een veertigtal andere personen gaven hen ook een microkrediet, in totaal voor ongeveer duizend zeshonderd euro. Daarvan is een vijftal maanden later al meer dan de helft terugbetaald. Een van de vrouwen gebruikt het om voorraden aan te kopen voor haar winkel. Gedurende de looptijd van het krediet krijg ik ongeveer tweewekelijks een e-mail dat er opnieuw een deel van het krediet werd afbetaald. Het deel dat ik al terug kreeg, kan ik dan weer opnieuw uitlenen en zo blijft het verhaal verder gaan.

Natuurlijk is KIVA niet de enige manier om aan microfinanciering deel te nemen, er zijn ook andere initiatieven zoals BRS. Op de site van BRS ontmoet je mensen uit het Zuiden die een microkrediet gebruiken om hun beroep of handel verder uit te bouwen. Koen Peeters en Jeroen Janssen schreven hier een mooi kort boekje over: ‘Drie mandjes uit Rwanda’. Er wordt gevraagd om het boekje te lezen en dan door te geven, helemaal zoals microfinanciering werkt. In ieder geval ben ik blij dat ik dankzij dit origineel cadeau een van deze steeds verdergaande verhalen van dichtbij mag volgen en zo deel kan uitmaken van de onophoudelijke keten van geven, krijgen en weer doorgeven.

Elisabeth E.

gepubliceerd in Nieuwe Stad 2020-2

Lees ook