Chiara Lubich va veure sempre en Pasquale Foresi un designi especial per al desenvolupament del Moviment: el de l’encarnació del carisma de la unitat en les realitats concretes, i per això el considera, juntament amb Giordani, co-fundador del Moviment.

Pasquale Foresi el 1949, any en què va conèixer a Chiara i al Moviment, era un jove en recerca. Després d’haver sentit la vocació al sacerdoci, va estar en el Seminari de Pistoia i al Col·legi Capranica de Roma. Compte: “Estava content, satisfet de la meva elecció. Però en un moment determinat vaig tenir, no una crisi de fe, sinó simplement vaig canviar d’opinió. (…) Va ser així que va sorgir en mi el dubte de si podia encaminar al sacerdoci amb aquestes dificultats en el cor i vaig suspendre momentàniament l’estudi. Va ser en aquest període que vaig conèixer el Moviment dels Focolars (…). Notava en les persones que pertanyien a ell, una fe absoluta en l’Església Catòlica i al mateix temps una vida evangèlica radical. Vaig comprendre que aquest era el meu lloc i molt aviat em va tornar a venir la idea del sacerdoci “.

Serà el primer focolarí sacerdot. Després d’ell, altres focolarins van sentir aquesta crida especial al servei del Moviment.

Pel que fa als principals encàrrecs confiats a ell, escriu el mateix Foresi: “Perquè era sacerdot, em van encarregar de mantenir les primeres relacions del Moviment dels Focolars amb la Santa Seu. Una altra encàrrec especial, al llarg del temps, va ser seguir el desenvolupament del Moviment al món i col·laborar, directament amb Chiara, en la redacció dels diferents Estatuts. A més vaig poder donar vida i atendre a obres concretes al servei del Moviment, com ara el ‘Centre Mariàpolis’ per a la formació dels seus membres a Rocca di Papa, la ciutadella de testimoni de Loppiano, la casa editorial Città Nuova (Ciutat Nova) a Roma i altres obres que després es van anar multiplicant pel món”.

Però hi ha un aspecte especial de la vida de Pasquale Foresi al costat de Chiara, que potser representa millor dels altres la seva aportació especial al desenvolupament del Moviment. Diu ell mateix: “Està en la lògica de les coses que un corrent nova d’espiritualitat, un gran carisma, tingui efectes culturals a tots els nivells. Si es mira la història es constata que això sempre va ser així, amb influència en l’arquitectura, en l’art, en les estructures eclesials i socials, en els diversos sectors del pensament humà i especialment en la teologia … “.

I bé, Pasquale Foresi, amb la seva competència filosòfica i teològica i amb els seus nombrosos llibres, articles i diferents intervencions, es pot considerar un motor essencial d’aquesta obertura i d’aquest dinamisme cultural, eclesial i social.