800 “artistes del diàleg”

 
Èxit de l’edició 2013 de la Mariàpolis, a La Seu d’Urgell. La propera, a Granada.

Ahir 6 d’agost, els 800 participants a la Mariàpolis celebrada a la capital de l’Alt Urgell des del dia 2, van marxar d’aquesta “ciutat temporal” amb el compromís de ser “artistes del diàleg” a les seves ciutats habituals. És el resultat de l’itinerari recorregut durant cinc dies amb el fil conductor del diàleg a 360°, a través de tallers, excursions, grups de diàleg i reflexió, vetllades, etc, en uns dies de convivència intergeneracional i entre persones de tota la geografia espanyola.

Al matí de cloenda es van exposar cinc claus per continuar posant en pràctica el diàleg i esdevenir “artistes del diàleg”, segons l’experiència realitzada a La Seu d’Urgell, que són les següents:

  1. El diàleg és essencial en el desenvolupament de cada persona.
  2. Assumir la diversitat com a riquesa i no com a problema.
  3. Necessitat d’escoltar la subtil veu interior, de conrear la interioritat, per tal d’acollir i donar-se.
  4. Veure el conflicte com una oportunitat de diàleg.
  5. Tenir la llibertat per expressar i escoltar les conviccions pròpies i alienes.

La Mariàpolis 2013 ha estat molt rica d’iniciatives, de continguts, de vivències, de testimonis. Recollim en aquesta nota els elements més destacables.

Interacció Mariàpolis-entorn social. Més d’un centener de “mariapolites” van assistir a les representacions del Retaule de Sant Ermengol, al claustre de la catedral de La Seu. Una seixantena, van visitar la seu del Consell General i la Casa de la Vall, d’Andorra. La pista polivalent de La Seu d’Urgell, escenari central de les convivències, es va omplir de gom a gom durant l’eucaristia oberta a tot el públic, presidida per l’arquebisbe Mons. Joan-Enric Vives, bisbe d’Urgell. Un centenar de persones, entre mariapolites i habitants de la comarca, van participar en la taula rodona “Crisi Catalunya-Espanya: una oportunitat?”. Són alguns exemples de la visibilitat dels 800 participants en una població de 13.000 habitants, aproximadament.

Suport mediàtic. La difusió entre els mitjans de comunicació de l’esdeveniment de la Mariàpolis ha comptat amb els suport directe de la Delegació de Mitjans de Comunicació del Bisbat d’Urgell i de Ràdio Principat, que han cobert àmpliament la notícia al llarg dels dies, des del web www.bisbaturgell.org i amb 4 programes emesos a tota Catalunya a través de Ràdio Estel.

Incidència positiva en la vida dels participants. A partir de les impressions dels mariapolites, expressades en els grups de diàleg, durant les excursions, o a l’escenari, el matí de cloenda, s’aprecia que el conjunt de les activitats i la convivència que procura la Mariàpolis incideix positivament en la vida personal dels participants: ajuda a encarar les dificultats habituals del dia a dia amb nova empenta; estimula les persones a viure en donació envers els altres, amb els conseqüents efectes de satisfacció i benestar en la pròpia persona; propícia canvis de conducta, vers actituds més respectuoses.

Oferta molt variada i de qualitat. Més de 30 tallers, més de 32 excursions, 10 activitats de nit. En paraules d’algunes persones, es feia difícil haver de triar, ja que moltes iniciatives que es realitzaven simultàniament resultaven igualment interessants.

Per a totes les edats. Una mica més de 300, els participants entre 0 i 30 anys. La franja d’edat més nombrosa, la dels adolescents, amb més de 170 nois i noies de 9 a 17 anys, que van rebatejar la seva mariàpolis amb l’eslògan “face to face”, per posar en evidència la seva aposta  per un diàleg directe, entre les persones, sense abusar dels nous mitjans de comunicació i fent-ne un ús adequat. Els infants entre 4 i 8 anys van reproduir una ciutat, amb parades i casetes realitzades amb productes reciclats i artesanals, que representaven les principals institucions d’una ciutat, com ara l’ajuntament, el centre de salut, l’escola, etc. En aquest format lúdic, van viure i aprofundir què significa viure segons la llei evangèlica de l’amor.

Per a totes les conviccions. Considerant que molts, però no tots els mariapolites, són catòlics practicants, s’han realitzat simultàniament a l’eucaristia, uns espais d’interioritat (un més meditatiu i en silenci, un altre més de reflexió i diàleg) al claustre de la catedral, per donar l’oportunitat a tothom de conrear de maneres diferents la dimensió d’interioritat i espiritual de les persones.

Tot i considerant alguns aspectes a millorar de la coordinació i gestió de les activitats, els organitzadors de la Mariàpolis 2013 a La Seu d’Urgell valoren molt positivament l’experiència d’enguany. La propera edició de la Mariàpolis tindrà lloc a Granada, del 2 al 6 d’agost 2014.

Normas(500)