L’EdC a la Universitat

 
Èxit de participació al Seminari organitzat per l’Economia de Comunió i la Universitat ICADE- UP Comillas de Madrid.
2

Articulat al voltant de tres taules rodones, el Seminari El desafío social de la economía actual, va reunir a 121 persones a la Sala de Conferències d’ICADE a Madrid. Èxit de participació a la presentació de l’EdC en aquesta prestigiosa universitat.

El Degà de la Facultat de CC. Econòmiques i Empresarials, D. Alfredo Arahuetes va inaugurar l’acte acadèmic i va destacar la importància de l’Economia de Comunió com a resposta a un món cada vegada més desvirtualitzat tant des del punt de vista econòmic, com de relacions humanes, essent aquestes la base de tota societat.

“Serà una proposta extrapolable al món i no només per als cristians?” És la pregunta crítica que feia el professor de la mateixa facultat, D. Raúl González Fabre. Al mateix temps va destacar el valor de l’EdC en pujar al ring: “Som molts els qui critiquem l’economia des de fora, però l’EdC intenta posar el boxador al ring per canviar el model”.

Luigino Bruni, Coordinador de la Comissió Internacional de l’EdC va recollir el guant explicant que l’EdC té com a valor fonamental, la fraternitat, que és universal. En front a una societat que històricament ha tendit a posar distància i mediadors en les relacions per evitar el contacte, l’EdC busca la relació que crea comunitat, encara que aquesta suposi el risc de sortir d’un mateix per trobar a l’altre.

Acte seguit, les intervencions de D. Carlos Ballesteros García, professor de Ciències Econòmiques de la Facultat i Luca Crivelli, professor de la Universitat de la Suïssa Italiana i membre de l’EdC. En elles es va aprofundir, d’una banda, en la importància de construir un món diferent a través dels nostres actes quotidians de consum. I per altre banda, en els valors inherents en els diferents tipus d’empreses socials. En particular, Crivelli va destacar que la particularitat de l’EdC és l’experiència de relació mútua en les empreses que inclou elements com justícia, compartir amb els pobres, resoldre problemes i dirigir democràticament les empreses.

Les experiències de Teresa Ganzon, CEO del Bangko Kabayan (Filipines), banc rural filipí especialitzat en microfinances, i la d’Elena Bravo, Directora de La Miniera, unitat d’estada diürna a Dos Hermanas (Sevilla) van demostrar la validesa de les empreses d’EdC. En el cas del banc, Teresa va explicar com construeixen relacions de fraternitat amb els seus clients, coneixent les seves veritables necessitats i potencialitats. Amb això han aconseguit, per exemple, que els microcrèdits siguin viables i generin feina estable. De fet, han passat de 1.000 a 10.000 clients.

“A La Miniera treballem posant a la persona en primer lloc”- va explicar Elena Bravo- “aplicant de forma real la confiança, el respecte i la comunió. I hem aconseguit que els treballadors sentin que l’empresa també és seva”. Entre d’altres anècdotes va explicar que aquesta forma de vida inclou ser legals. “El meu soci va acudir a l’Ajuntament a tornar la part de la subvenció que ens havia sobrat i es van quedar de pedra, abans mai ningú no ho havia fet. ‘Si tots féssim el mateix, potser no estaríem on som ara’ ens va dir el funcionari”.

Exemples que posen de manifest que hi ha una altra manera d’entendre i de viure l’economia, vàlida no només per als cristians, sinó per a tots els éssers humans.

Normas(500)

 

Eealimentación

  1. Loli García

    Participé en el acto. Muy interesante y completo. Es importante fortalecer este tipo de encuentros que conjugan la teoría con la exposición de los resultados prácticos de dicha teoría… más aún en el ámbito de una Universidad.
    ¡¡Enhorabuena a los organizadores!!

    Responder
  2. Ángel Bartol

    Gracias por la iniciativa!
    Situarse ante la realidad económica hoy día tiene ya una carga ética y moral importante. Hacerlo con una perspectiva que centra la actividad y el estudio en la persona es algo de amplio alcance, que situa la teoría y la praxis de la EdC en vanguardia.
    Espero que esta colaboración Comillas-EdC resulte fructífera y ayude a una nueva comprensión de la realidad socio-económica, basada en la encarnación de los valores evangélicos.

    Responder