Molt més que un concert

 
Vivim amb el Gen Verde, la jornada del 15 de febrer. Un dia amb espectacle a Càceres.

Marcelo Muriel, ens explica com va anar el dia de l’espectacle a Càceres per al Grup Internacional Gen Verde. Un dia llarg i intens.

El passat dissabte dia 15, els més de 1.100 extremenys que vam tenir la sort d’assistir al concert Start Now a càrrec del Grup Internacional Gen Verde, vam sortir amb la sensació d’haver assistit a un d’aquests escassos moments en els que la qualitat artística unida a la profunditat del missatge, fan vibrar la fibra més sensible tant dels joves com dels adults que vam assistir al Palau de Congressos de la nostra ciutat.

La jornada va començar ben d’hora. A dos quarts de vuit del matí les 21 dones de 14 nacionalitats components del Grup Gen Verde baixaven en les seves furgonetes de la seva residència a la muntanya. Primerament van fer el muntatge de tot l’escenari i van instal·lar els equips de llum i de so que duien elles mateixes. Tot seguit, sense un minut de descans, van fer dos assajos generals de tot el concert complet; el primer, elles soles, perquè aquesta representació seria l’estrena mundial de l’obra en castellà i no podien fallar en la dicció. Un dinar frugal i a les 15.30h inicien el segon assaig general, aquesta vegada amb els més de 100 joves procedents de deu centres educatius de la regió amb els qui havien realitzat diversos tallers el dijous i divendres anterior. Durant tres hores van fer encaixar en el seu espectacle les actuacions de tots els joves en diferents moments. A les 19 hores sessió de maquillatge i canvi de vestuari per començar la funció a les 20 hores.

Durant dues hores i plantant cara al fred que fa a l’escenari d’aquest Palau de Congressos doblement restaurat, van transmetre una energia que ben aviat va encendre el públic que omplia l’auditori.

Van passejar les seves esplèndides veus per gèneres tan diversos com el rock, el pop, passant a moments d’una gran profunditat plàstica i de contingut; amb temes de música ètnica i representacions teatrals que reflectien la soledat en la que viuen les persones a la societat actual. L’emoció es notava a l’ambient i un silenci esglaiador acompanyava les frases d’una jove perduda en una estació de tren de qualsevol gran ciutat envoltada d’ombres anònimes que anaven sense rumb d’una banda a l’altra.

En el moment de major tensió emocional el concert va fer un gir de nou cap a músiques i missatges d’optimisme i alegria, proposant i aconseguint que els assistents superéssim aquesta fase pessimista amb ritmes tipus dance i salsa i missatges de que si la persona vol pot superar aquestes situacions d’aïllament; buscant a “l’altre” i compartint amb ell projectes i il·lusions. Els joves van sortir a escena demostrant que, en només dos dies havien aconseguit aprendre el missatge del treball en equip i aflorant aptituds que ni ells mateixos creien tenir abans d’haver viscut aquesta experiència.

El concert acaba amb una explosió d’alegria amb tot l’auditori, joves i no tan joves, tothom dret ballant al ritme de la música vital d’aquestes 21 increïbles dones.

Els assistents al concert abandonen lentament la sala amb el rostre satisfet per haver assistit a uns moments memorables.

Quan tothom ha marxat, aquestes dones, després de tres concerts consecutius a les seves esquenes, catorze hores de treball ininterromput i algunes d’elles amb la gola destrossada pel fred i l’esforç realitzat, es posen el casc d’obra i comencen a desmuntar totes les instal·lacions i decorats, ho embalen amb cura en més d’un centenar de caixes perfectament identificades i les carreguen en els tres camions amb els que recorren el món.

Passada l’una de la matinada, disset hores després d’haver començat la jornada aquestes 21 dones emprenen el retorn cap al santuari de la muntanya amb un somriure al rostre i ni una sola queixa de cansament o malestar. Als que vivim de prop tota aquesta experiència, tècnics de l’Auditori, joves voluntaris que van ajudar en la realització de l’espectacle, professors i alumnes dels Centres de Secundària i als que vam tenir la sort d’acompanyar-les durant aquestes jornades, ens han donat una lliçó molt difícil d’oblidar perquè el projecte Start Now del Grup Internacional Gen Verde és molt més que un simple concert, és una lliçó que ens diu que un altre món és possible i que cal “Començar Ara”.

Marcelo Muriel

Normas(500)