Un any important

 
El 14 de març recordem la seva partida al Cel.

Propera la celebració del sisè aniversari de la mort de Chiara Lubich, el Moviment dels Focolars per ella iniciat, la recorda arreu del planeta. També en vàries ciutats espanyoles, amb diferents actes i celebracions.

Aquest és l’any en el que també se celebren els 70 anys de seu inici i en el que tindrà lloc la seva Assemblea General. Una ocasió òptima per fer balanç i per veure els reptes que el Moviment dels Focolars té davant seu i les respostes que ofereix.

Als inicis del Moviment, durant la festa de Crist Rei el 1944, Chiara, juntament amb algunes companyes, en acabar la celebració de l’Eucaristia, es van reunir al voltant de l’altar. Durant la litúrgia, havien escoltat el salm: “Demana-m’ho i et daré els pobles per herència, posseiràs el món d’un cap a l’altre” (Sl 2, 8). La resposta de Chiara no es va fer esperar: “Tu saps com es pot fer la unitat –diuen-. Aquí estem, fes-nos servir, si vols”.

En recents declaracions, Maria Voce –actual presidenta dels Focolars- ha fet present aquest oferiment a Déu, sempre en la línia de ser instruments de comunió: “fes-nos servir”.

I amb vistes a afavorir un desenvolupament en aquest sentit, fa uns mesos que es va obrir una nova etapa de reconfiguració per tot el món. El procés, que està involucrant a totes les persones pertanyents als Focolars, pretén oferir una resposta adequada a les necessitats i expectatives actuals de la societat i també a la crida que en diferents ocasions ha fet el Papa Francesc: “sortir a les perifèries”; a la vegada que respon al propi objectiu del Moviment.

Un compromís per sortir fora de nosaltres mateixos anant a l’encontre de les perifèries existencials del món. Un posar-se en actitud d’escoltar a la humanitat d’avui. Un moment de renovació que condueix, i així és com s’experimenta de forma nova, a una tornada als primers anys del Moviment, en els que l’amor als altres era prioritari i l’alegria el fruit espontani d’anar a l’encontre del proïsme. I un compromís que exigeix una preparació, una redistribució de persones i una reconfiguració territorial arreu de món, Espanya inclosa.

Per aquest motiu, alguns membres dels Focolars que duien a terme la seva tasca a Espanya, ara ja estan a  Colòmbia, Camerun, Madagascar o Costa de Marfil. Altres, han canviat de ciutat dintre d’Espanya, quedant els centres del Moviment en set ciutats –Barcelona, Bilbao, Girona, Madrid, Donòstia, Sevilla i València- i una Ciutadella al nord-est de Madrid. Però la seva presència s’estén a tota la nostra geografia, com ha quedat palès durant l’última gira del grup internacional Gen Verde, que han visitat Càceres, Jaen, Granada i Albacete.

Normas(500)