“Aquell Jesús (…) està en el rostre de la gent q pateix”

 
Emotiva i profunda presentació del llibre "La unitat i Jesús Abandonat" de Chiara Lubich.

La unitat i JA BCN“Aquell Jesús ara no el tenim físicament, està en el rostre de la gent q pateix, en els immigrants, en la gent q té problemes mentals… el Jesús el tenim aquí…” Emotiva i profunda intervenció de Joan Rigol i Roig, expresident del Parlament de Catalunya que va conèixer personalment a Chiara Lubich durant el seu viatge a la nostra terra l’any 2002. Així la recordava: “Gràcies, Chiara perquè em situes en aquest àmbit de la comunitat”.

Primer dels tres convidats a la taula rodona convocada per a la presentació del llibre “La unitat i Jesús Abandonat” de Chiara Lubich.  Un llibre que no és una novetat editorial, estrictament. L’edició original de l’obra, en italià és de 1984. Així doncs, 32 anys després el text veu la llum en una edició en català. Ja només això és un motiu de joia per a la cultura, en general, i per a la catalana en particular. Sens dubte, és una riquesa que l’obra d’un autor pugui arribar a més lectors mitjançant la seva traducció; és un enriquiment que l’univers conceptual i de vida que el text aporta pugui ser declinat en una nova llengua, que sempre és una manera més de transmetre la visió del món, de l’home de Déu, de la vida de la mort, etc.

L’amistat que uneix els Focolars i Sant’Egidio, ja en les persones dels seus fundadors, ens ha animat a convidar, Jaume Castro, membre de la Comunitat de Sant’Egidio a Barcelona. Paraules centrades en el missatge de l’autora: “Jesús Abandonat és la clau de la unitat amb Déu, és la clau per recompondre qualsevol unitat… En paraules del fundador de la Comunitat de Sant’Egidi, Andrea Riccardi: Chiara ha representat el rostre de la unitat. Ha viscut allà que Pau VI deia: “L’Església és fa diàleg”.

El tercer convidat, Jordi Illa Miralles, col·laborador del Moviment dels Focolars i més concretament membre del grup de Diàleg entre Amics de Conviccions Diverses de Barcelona i del grup internacional d’aquest àmbit de diàleg al si del Moviment. Una interessant des d’una posició no estrictament religiosa. “Comparteixo el camí per a la UNITAT: humilitat, buidar-se un mateix, servei al proïsme… La UNITAT, la pot experimentar un no creient? Us puc dir que sí! Qui es Jesús Abandonat per un no creient amb set d’espiritualitat, que creu poder comprendre com sent un creient? Utilitzaré paraules de Giuseppe Maria Zanghi (Peppuccio), filòsof, sacerdot, apassionat estudiós del carisma de Chiara Lubich i important puntal en el desenvolupament del Moviment. Paraules que recullen el sentir de Chiara sobre el que representa Jesús Abandonat pel no creient. “Jesús Abandonat és el Déu del no creient, perquè el fa exclamar: Déu meu, Déu meu, per què m’has abandonat?”

La novetat que emergeix de l’experiència de Chiara s’ofereix com a do a tota l’Església per als cristians de totes les denominacions. I no només això, sinó que, a l’hora d’establir un diàleg amb qualsevol home de bona voluntat, sense una fe religiosa, segur que es troben aspectes suggeridors, aprofundint precisament què vol dir unitat i quin és el significat d’un Déu “ateu”, podríem dir agosaradament, aquell Jesús-Déu que crida l’abandó de Déu, que sembla dubti de la seva existència.

Motiu d’alegria per a la comunitat dels Focolars el poder realitzar aquesta presentació entre dues dates de referència: per una part, el proper 14 de març recordarem el 8è aniversari del traspàs de l’autora i, per altra part,  el passat 27 de gener va fer un any de l’obertura de la causa de beatificació de Chiara Lubich.

Normas(500)