L’extremisme del diàleg

 
El diari Vatican Insider entrevista a Maria Voce a causa de l’esdeveniment “Reinventar la pau” que acollirà la seu parisenca de la UNESCO.

Maria VoceReproduïm tot seguit l’entrevista  realitzada per François Vayne a la Presidenta dels Focolars per al diari Vatican Insider:

Davant de “ la guerra mundial a petita escala”: promoure la pau a petita escala

Entrevista a Maria Voce, presidenta del Moviment dels Focolars que el proper 15 de novembre organitza a la UNESCO una trobada que porta per nom Reinventar la pau.  François Vayne

Maria Voce, vostè dirigeix el Moviment dels Focolars que el proper 15 de novembre organitza a la UNESCO una trobada que porta per nom “Reinventar la pau”. ¿Pot dir-nos què fer respecte a la “guerra mundial a petita escala” de la que parla el Papa Francesc? ¿Es tracta avui de reinventar la “pau a petita escala” i afavorir per tot arreu iniciatives concretes, com petites llums que brillen en la foscor? 

Els milers de petites accions de pau que porten endavant tots aquells que es relacionen amb el Moviment dels Focolars, que tenen ja valor per si mateixes, com les de molts altres, formen part d’un designi unitari i tenen una visió comuna: tendir a la fraternitat universal, orientar-se cap al “que tots siguin u”: el somni d’un Déu [Cf. Jn 17,21]. Aquesta visió i aquest horitzó estimulen, sostenen i ajuden a recomençar sempre, més enllà de les dificultats i enmig dels patiments que requereix el compromís de construir la pau. 

Fa 20 anys que la fundadora dels Focolars, Chiara Lubich, va rebre a la UNESCO el premi per l’Educació a la Pau. El 15 de novembre a París, aquesta trobada presentarà les nombroses iniciatives que el Moviment ha posat en marxa per avançar cap al camí d’una pau concreta .A Terra Santa per exemple – Jordània, Palestina i Israel especialment – terres fonamentals per a la pau en el món ¿què estan promovent els Focolars per respondre a la pregunta sobre l’educació per la pau i que també pot ser font d’inspiració en altres llocs entre les persones de bona voluntat? 

La trobada entre cultures i religions que promouen els Focolars és una experiència quotidiana. No es limita a la tolerància o al simple reconeixement de la diversitat; supera fins i tot la reconciliació. Tal trobada crea, per dir-ho d’alguna manera, una nova identitat, més àmplia, comuna, compartida. De fet, és un diàleg  que involucra a persones de conviccions ben variades, fins i tot no religioses i impulsa a fer-se càrrec de les necessitats concretes, per tal de  respondre junts als reptes en el camp social, econòmic, cultural, polític. Es realitza en contextos afectats per crisis gravíssimes, com Síria, Irak, la República Centreafricana, la República Democràtica del Congo, Nigèria i molts altres. 

I d’igual manera a Terra Santa. La convicció és comuna: si hi ha un extremisme de la violència, mirem de respondre d’una manera estructuralment diferent, és a dir, amb l’extremisme del diàleg. Un compromís que requereix el màxim afany personal i comunitari, i és arriscat, exigent, desafiant. Ho viuen nois, joves i famílies; cristians, hebreus i musulmans. Són persones que s’esforcen, abans que res, en tallar en si mateixos les arrels de la incomprensió, del temor, del ressentiment. Un extremisme alimentat, dia rere dia, posant en pràctica un art: l’art d’estimar. 

20161115_UnescoEn el pla del diàleg islam-cristianisme en particular, ¿què s’espera d’aquesta trobada a la UNESCO del proper 15 de novembre, amb prou feines un any després de l’atemptat del 13 de novembre a París? ¿Quin missatge volen enviar sobre aquest argument? 

Esperem que pugui dur-nos, a nosaltres i a molts altres, cap a una presa de consciència nova i més radical de que el designi de Déu sobre la Humanitat és que sigui una sola família, unida i plural, que veu les diversitats però no les contraposa. Una realitat que cal construir precisament per la via del diàleg, en la qual l’islam-cristianisme és cada vegada més important i necessari, tal com ho demostren els fets, però no és l’únic.

Normas(500)