Els joves i el seu Sínode

 
Trobada de joves de diferents realitats eclesials convocats pel Fòrum de Laics, al camí de preparació del Sínode de Bisbes 2018.

20170909_ForoLaicos_lluvia_ideas_redEl Papa Francesc ha convocat un Sínode de Bisbes per a 2018 sobre el tema “Els joves, la fe i el discerniment vocacional” i per preparar-lo ha convidat als joves a compartir les seves opinions i experiències utilitzant un qüestionari que ha estat àmpliament difós i al que es pot accedir a la següent pàgina web.

El Fòrum de Laics d’Espanya va convidar el passat dissabte 9 de setembre als membres joves i/o acompanyants dels mateixos dels diversos moviments i associacions, per a una trobada de comunió sobre alguns punts de l’esmentat qüestionari. La idea era tenir un espai informal on compartir vivències i reflexions, segurs de l’enriquiment que això suposa.

Estàvem presents membres de 13 diferents realitats eclesials [1]. El desenvolupament del matí va ser àgil i la participació de tots va estar facilitada per diverses dinàmiques.

Els participants havien de respondre a preguntes com quins són els principals reptes i les oportunitats més significatives per als joves de la nostra societat, què li demanen ells a l’Església, de quina manera ajudar-los per a que mirin el futur amb confiança i esperança, o com20170909_Foro_Laicos_red transformar la protesta dels joves en proposta i col·laboració.

Les tres hores de la reunió es van passar gairebé en un moment: l’intercanvi era molt obert i sincer, profund, plural … Destaca una exigència d’autenticitat, de testimoniatge personal, d’obertura a l’altre i l’Altre, de formació en la fe i de compromís en la vida de la societat i de l’Església. El diàleg mostrava el realisme i la rebel·lia que neixen també del compartir colze a colze la realitat dels seus coetanis, els quals viuen situacions de desigualtat, precarietat, desarrelament familiar. I, al mateix temps, amb l’esperança de la recerca del sentit a la vida, per ser promotors del canvi i conscients de la riquesa que pot suposar viure en un món multicultural i multireligiós.

Els joves demanen una Església oberta, acollidora, que parli amb el llenguatge dels joves i els faci sentir protagonistes d’ella, que no s’aparti de la font, és a dir, de Jesús. En aquest sentit, valoren molt positivament el que fa el Papa Francesc, els seus gestos, les seves paraules, les seves iniciatives …

Es va concloure la reunió amb la lectura d’un tros del Missatge del Sant Pare per a la XXXII Jornada Mundial de la Joventut 2017, on afirma que “La nostra època no necessita de« joves-sofà »” [2].

NOTA DE PREMSA DEL FÒRUM DE LAICS

Normas(500)