Lectures per sortir a mar obert

 
Lectures que ens permetin sortir a mar obert, que ens ajudin a passar a l'acció, a concretar l'espiritualitat de la unitat, a construir fraternitat.

El 22 de juny les editorials Ciutat Nova i Ciudad Nueva, dos projectes editorials diferents, però amb el mateix objectiu de promoure la trobada i el diàleg des d’una mirada positiva i esperançada dels esdeveniments del món i de la persona, van realitzar un acte en streaming, en format taula rodona, sota el títol Lectures per sortir a mar obert. Va estar dinamitzat per Joaquín Herrero, director de l’Editorial Ciudad Nueva, des de Madrid; Josep Bofill, Director de la Revista Ciutat Nova, des de Sant Jordi Desvalls (Girona); i Arantza Echaniz, professora de la Universitat de Deusto, des de Bilbao.

El 1995 Chiara Lubich, la fundadora del Moviment dels Focolars, explicava: “Anem a Déu passant pel germà. Jo-el germà-Déu, es diu. Anem a Déu juntament amb l’home, juntament amb els germans, encara més, es va a Déu a través de l’home “. L’acte tenia com a objectiu proposar algunes lectures concretes que ens permetin sortir a mar obert, que ens ajudin a passar a l’acció, a concretar l’espiritualitat de la unitat, a construir fraternitat. No es tracta de mirar-nos a nosaltres, sinó de mirar el món i transformar-lo. Hem de “sortir, junts i preparats”.

Vàrem començar dialogant sobre psicologia i família. La situació que hem viscut i estem vivint, que ens ha fet replegar, mirar cap endins, compartir més espais i temps amb la família més propera, que ens ha fet revisar les prioritats, ens ha situat davant la pregunta del sentit. Probablement ningú s’escapa de l’experiència del dolor i el sofriment. A El sentido de la vida se’ns proposa que, sortint de nosaltres mateixos, en la relació autèntica amb l’altre, podem trobar un nou sentit al patiment. Això està molt relacionat amb la prosocialitat, una actitud molt suggeridora que al·ludeix a realitzar conductes en benefici d’altres persones de manera altruista. Tenir cura amb actitud prosocial proposa eines per millorar les habilitats necessàries per a les tasques de cura a les quals algunes persones han arribat per decisió personal i altres per circumstàncies de la vida. La prosocialitat està molt present a la revista Ciutat Nova des dels seus inicis. Robert Roche és un col·laborador habitual que sol fer la seva aportació a cada número des d’aquesta perspectiva (Vegeu, per exemple, Pàtries, països i identitats).

Un altre tema del diàleg va ser l’espiritualitat, que va més enllà de la religiositat, que n’és una expressió concreta. Hi ha fins i tot qui proposa utilitzar el terme interioritat, que és un concepte més ampli i més neutre. Ciutat Nova va dedicar el número 178 Llum invisible al fenomen del ressorgiment de l’espiritualitat. Va suposar una oportunitat per proposar, de la mà de Chiara, el diàleg com una experiència profundament espiritual i transformadora, així com per reforçar l’amistat amb el moviment musulmà sufí Aisa. En el darrer número han començat una nova secció, “Diàlegs des de dins” amb l’objectiu de conrear i aprofundir en la interioritat.

En les últimes dècades, en gran mesura a causa dels mitjans de comunicació i els moviments migratoris, s’ha posat de manifest el pluralisme de les nostres societats. A Dios cree en tí ens trobem una entrevista divulgativa a un conegut teòleg sobre grans qüestions existencials que s’endinsen en allò més autènticament cristià i humà. Van Thuan, libre entre rejas, és una novel·la basada en fets reals que ens ofereix un increïble testimoni de llibertat interior, fins i tot en les circumstàncies més dures, i ens mostra el poder transformador de l’amor portat fins a l’extrem.

L’últim tema de diàleg va ser l’educació, que està sent motiu de molt de debat i està patint una gran transformació i adaptació en un temps rècord. Tus hijos volverán ofereix un missatge d’esperança a partir dels testimonis de mares que lluiten per tirar endavant els seus fills i les seves filles i per sembrar en ells i elles la llavor de la fe. Porque te quiero te educo i Porque te educo, (me) arriesgo són dues publicacions amb un origen relacional (un grup de pares i mares a qui l’autor va donar suport) que presenten l’educació com un procés d’ajuda en el qual s’assumeixen riscos alhora que aporten eines interessants. Al canal de Youtube de Ciutat Nova trobem algunes píndoles que l’autor dels llibres, Jesús García, ha elaborat en el període de confinament. El darrer número de la revista Ciutat Nova, el 181, Oportunitat, se centra en l’adolescència, una important etapa de transició a la vida adulta i es fa des de la visió de l’oportunitat, evitant els estereotips i donant veu als que ho estan vivint en primera persona.

Recollim aquí algunes aportacions del diàleg amb el públic:

– “Les 2 revistes donen esperança i mostren que és possible viure amb un altre estil de vida”.

– “Felicitats a Ciutat Nova per l’últim número a partir de les entrevistes als adolescents i a Ciudad Nueva per l’article del Cigne Negre. Fantàstics”.

– “Moltíssimes gràcies, per obrir tantes opcions i formació, més enllà dels ‘Professionals’ i tenir l’oportunitat de fer conèixer i ser ponts i ajudar a compartir”.

– “P.A. Cavaleri és un autor molt recomanable; treballa sobretot la psicologia del do i del reconeixement. MOLT recomanable. I, per descomptat, Robert Roche. Imprescindible “.

Ja només ens queda aprofundir en la lectura per sortir a mar obert, transformar-nos per transformar el món. Bona lectura!

Arantza Echaniz

Normas(500)