Trobada, reconciliació, futur

 
Junts per Europa, xarxa ecumènica amb més de tres-cents moviments i comunitats eclesials, en Congrés del 30 de juny al 2 de juliol a Munich.

0001-2El resultat del recent referèndum britànic és un dels molts símptomes de la fragmentació europea. Serveix també per confirmar el fet que no n’hi ha prou amb mesures funcionals per donar sentit i convèncer d’un sentiment de pertinença. Un temps de crisi que demana reflexió i propostes de solució arriscades. Un moment adient per a Junts per Europa, clar signe públic de renovació del continent. A Munich del 30 de juny al 2 de juliol.

Amb el patrocini de la Unesco, del Consell d’Europa, del Parlament Europeu i de la Comissió Europea, el programa previst s’articula en dos moments principals:

  • El 30 de juny i l’1 de juliol: Congrésen el Circus-Krone-Bau. Hi participaran mil cinc-cents responsables i col·laboradors, que es distribuiran en trenta-sis fòrums i taules rodones.
  • El 2 de juliol el Congrés canvia la seva seu i s’obre a la ciutadania de Munich a la Karlsplatz, i a tot el món a través d’una retransmissió per internet accessible des de la pàgina web del esdeveniment (amb traducció simultània en castellà). Sota el títol 500 anys de divisió són suficients: la unitat és possible, s’intercalarà la música, el mim, la dansa, i les intervencions de personalitats del món religiós. Entre ells, el Secretari General del Consell Ecumènic de les EsglésiesOlav Fykse Tveit, els bisbes evangèlics Frank Otfried July i Heinrich Bedford- Strohm, els cardenals catòlics Kurt Koch i Reinhard Marx i el metropolità ortodox Serafim Joanta. També Maria Voce (Moviment dels Focolars), Gerhard Pross (YMCA Esslingen), Andrea Riccardi (Sant Egidi),Michelle Moran (ICCRS), Walter Heidenreich (FCJG Lüdenscheid) i  Heinrich Walter (Schöenstatt).

El Papa Francesc i el Patriarca Ecumènic Bartomeu estaran presents a través de vídeo missatges.

Integració i reconciliació, solidaritat amb els més febles, sostenibilitat i tutela medioambiental, cristians i musulmans en diàleg, matrimoni i família, economia… amb aquestes temàtiques es pretén donar llum a una responsabilitat europea que va més enllà dels seus límits. En paraules de Maria Voce: “ha de donar al món l’experiència d’aquests dos mil anys de cristianisme, que han fet madurar idees, cultura, vida, accions que serveixen per al món actual i que, malauradament, fins ara no s’han posat de relleu”.

Qui coneix Junts per Europa sap que no és un esdeveniment, sinó un camí d’unitat  en la diversitat. Va començar el 1999 i reuneix a un nombre creixent -ja més de tres-cents- de moviments i comunitats de diferents esglésies dels països europeus, conscients de ser part d’una minoria. Un procés que, a través de la trobada i la reconciliació, produeix els seus efectes: l’alegria de trobar-se, el descobriment de les riqueses de l’altre que complementen les pròpies, la confiança recíproca que canvia a cada persona.

Normas(500)