L’Evangeli que Chiara i les seves companyes llegien en els refugis era un descobriment constant, un llibre que, en el fons, no coneixien: ningú els havia parlat d’ell en aquells termes. “Jesús actua sempre com Déu. Per poc que dónes, t’omple de dons. Estàs sola i et trobes envoltada de mil mares, pares, germans, germanes i de tot tipus de béns que després distribueixes a qui no té res “.

D’aquesta manera, es consolidava en elles la convicció, perquè estava basada en l’experiència, de que no existia cap situació humana problemàtica que no trobés una resposta, explícita o implícita, en aquell petit llibre que contenia paraules de cel. Els adherents de l’incipient moviment es submergien en elles, es nodrien d’elles, s’evangelitzaven novament i experimentaven el que Jesús deia i prometia es realitzava sense falta. El descobriment del “manament nou” les va inflamar fins a tal punt, que l’amor recíproc es va convertir en el seu habitus, en la seva manera de ser. I era aquest amor, el que atreia a molta gent a les seves reunions, de totes les edats i classes socials. Estimar-se recíprocament no era per a elles una opció, sinó la seva pròpia manera de ser i de presentar-se al món.

Escrivia Chiara: “La guerra continuava. Els bombardejos prosseguien. Els refugis no eren prou segurs i es preveia la possibilitat de presentar-aviat davant de Déu. Tot això feia néixer en el nostre cor un desig: posar en pràctica en aquests moments, que podien ser els últims de la nostra vida, la voluntat de Déu que Ell més desitgés. Vam recordar, llavors, el manament que Jesús diu seu i nou: “Aquest és el meu manament: estimeu-vos els uns als altres, com jo us he estimat. No hi ha amor més gran que donar la vida pels amics”. (Jn 15, 12-13).

“Dèiem que Jesús, com un emigrant, ens va portar de la seva pàtria la seva manera de fer les les seves costums. Donant-nos “el seu” manament va portar a la terra la llei del Cel, que és l’amor entre les tres persones de la Santíssima Trinitat. Ens mirem als ulls i vam dir: “Jo estic disposada a morir per tu”. “Jo per tu”. Totes per cadascuna. I si estàvem disposades a donar la vida l’una per l’altra, era lògic que, mentrestant, calia respondre a les mil exigències que l’amor fratern requeria: calia compartir les alegries, els dolors, els pocs béns, les experiències espirituals . Ens esforcem a viure així perquè l’amor recíproc fos viu entre nosaltres, abans que qualsevol altra cosa.

“Un dia, en el primer focolar, vam treure de l’armari les nostres poques i pobres coses i les vam agrupar al centre de l’habitació, per després donar a cadascuna aquell poc que li podia servir i el superflu als pobres. Disposades a posar el sou en comú, i tots els petits i grans béns que teníem o que hauríem rebut. Disposades a posar en comú també els béns espirituals … El mateix desig de santedat el vam posposar a una única elecció: Déu, que excloïa qualsevol altre objectiu, però incloïa, òbviament, la santedat que Ell havia pensat per a nosaltres “.

“Després, quan es van trobar dificultats òbvies per les imperfeccions de cadascuna, vam decidir no mirar-nos amb ulls humans que veu la palla en l’ull de l’altre, sense veure la biga en el propi ull, sinó tenir una mirada que tot perdona i oblida. I sentim tan important el perdó recíproc, a imitació de Déu misericordiós, que ens ho vam proposar com una mena de vot de misericòrdia entre nosaltres: és a dir, aixecar-nos cada matí i veure’ns com a persones “noves” que no han percebut aquells defectes “.