El 1944, durant el mes de maig, al soterrani fosc de la casa de Natalia Dallapiccola, on ella havia traslladat la seva habitació per protegir-se dels bombardejos, a la llum d’una espelma, Chiara i les seves amigues de Trento llegien l’Evangeli, com ja era el seu costum. El van obrir a l’atzar, i van trobar la pregària de Jesús abans de morir: “Pare, que tots siguin u” (Jn 17,21). Aquest és un text evangèlic extraordinari i complex, el “testament de Jesús”, estudiat per exegetes i teòlegs de tota la cristiandat; però una mica oblidat en aquella època perquè era misteriós per a la majoria. Aquest passatge de Sant Joan podria haver semblat difícil per a joves com Chiara, Natalia, Doriana i Graziella, però van intuir que aquesta seria “la seva” paraula evangèlica, la unitat.

Un d’aquests dies, a Trento, al pont Fersina, Chiara va dir a les seves companyes: “he comprès com hem d’estimar-nos segons l’Evangeli: fins a consumar-nos en un”. Més tard, al Nadal de 1946, les joves van triar com a lema una frase radical: “O la unitat o la mort”.

Chiara va escriure el 2000: “Un dia era allà amb les meves companyes i, obrint el petit llibre, vam llegir:” Pare, que tots siguin u “(Jn 17,21). Va ser la pregària de Jesús abans de morir. Per la seva presència entre nosaltres i per un do del seu Esperit, em va semblar comprendre alguna cosa d’aquestes paraules difícils i fortes, i va néixer en el meu cor la convicció de que havíem nascut per a aquesta pàgina de l’Evangeli: per la unitat, és a dir per contribuir a la unitat dels homes amb Déu i entre si”.

“Algun temps després, conscients de l’audàcia divina del programa que només Déu podia actuar, agenollades al voltant d’un altar, li vam demanar a Jesús que realitzés aquest anhel seu, servint-se també de nosaltres si estava en els seus plans. Al principi, amb freqüència, enfront de la immensitat d’aquesta comesa, ens espantàvem, i veient les multituds que hauríem hagut d’atraure a la unitat, ens venia el desànim. Però, a poc a poc, suaument, el Senyor ens va fer comprendre que la nostra tasca era com la d’un nen que tira una pedra a l’aigua i al voltant d’aquesta pedra, es produeixen cercles cada vegada més grans que, si es vol, es poden imaginar indefinits. Llavors vam comprendre que nosaltres hem de construir la unitat al nostre voltant, en l’ambient on som, i després – quan arribem al cel – podrem veure els cercles que s’engrandeixen, fins a realitzar, al final dels temps, el pla de Déu “. “Per a nosaltres estava clar des del principi, que aquesta unitat només tenia un nom: Jesús. Ser un, per a nosaltres, significava ser Jesús, ser tots Jesús. En efecte, només Crist pot fer de dos un, perquè el seu amor que és anul·lació de si mateix, que no és egoisme, ens fa entrar fins al fons en el cor dels altres”. “El que escrivia en aquells temps revela la meravella davant d’una realitat sobrenatural tan sublim: ‘La unitat! Però qui tindrà l’audàcia de parlar-ne? És inefable com Déu! Se sent, es veu, es gaudeix d’ella, però … és inefable! Tots gaudeixen de la seva presència, tots pateixen per la seva absència. És pau, goig, amor, ardor, clima d’heroisme, d’immensa generositat. És Jesús entre nosaltres!”