Minoti Aram, pionier van de interreligieuze dialoog.

 
Minoti Aram in een ontmoeting met Chiara Lubich

Een leven voor hulpbehoevenden en de interreligieuze dialoog, vooral tussen christenen en hindoes, in de meest pure spiritualiteit van Gandhi. Ze overleed op eerste Kerstdag 2013.

Minoti Aram (1941-2013) was de oprichtster en presidente van de Indiase beweging Shanti Ashram, woonachtig in Coimbatore, Zuid-India. Ze was getrouwd met dr. Aram, opvoeder, pacifist, rector van een universiteit en lid van de Raja Sabha, de Indische Senaat. Samen met haar man besloot Minoti in de jaren ‘80 leven te geven aan de Shanti Ashram, een laboratorium voor vrede en sociale betrokkenheid. Overeenkomstig de visie van Mahatma Gandhi wilde ze deel uitmaken van de oplossing in plaats van het probleem.

Minoti volgde haar echtgenoot ook in zijn inzet voor de interreligieuze dialoog. Dr. Aram was lang een van de presidenten van de wereldwijde organisatie ‘Religies voor de vrede’, en tijdens een internationale ontmoeting ontstond een hechte vriendschap met de Focolarebeweging. Hieruit kwamen een reeks van rondetafelgesprekken voort tussen leden van Sarwodaya en Focolare.

Minoti Aram was altijd aanwezig om deze weg van dialoog te bevorderen. In de jaren die volgden hebben vele aanhangers van de Shanti Ashram deelgenomen aan de momenten van uitwisseling tussen deze Gandhiaanse beweging en Focolare. Een van de hoogtepunten was een internationaal congres in India voor 1500 tieners van beide bewegingen.