Biografie Als tweede in een gezin van vier kinderen werd op 22 januari 1920 Silvia Lubich geboren in de Noord-Italiaanse stad Trente. Haar vader, militant socialist, en haar moeder, diepgelovig katholiek, gaven haar een sterke gevoel voor rechtvaardigheid mee en een diepe geloofsovertuiging.
Onderwijzeres Na haar pedagogische opleiding begon zij in 1938 als onderwijzeres. Haar droom filosofie te studeren aan de universiteit van Venetië werd bruut verstoord door de oorlog.
God-Liefde In 1943 wordt zij ten diepste geraakt door een persoonlijke ontdekking van God als Liefde. Zij neemt de naam Chiara aan en wijdt zich toe aan God. In mei 1944 wordt de stad Trente gebombardeerd. De meeste mensen zoeken een veilig heenkomen in de omliggende bergen. Ook de familie Lubich verlaat huis en haard, maar Chiara blijft met enkele vriendinnen in Trente.
Eerste focolare Samen betrekken zij een kleine woning aan het Piazza dei Cappuccini. Het wordt het eerste ‘focolare’, een kleine gemeenschap van mensen die hun leven in dienst van God stellen en leven voor de opbouw van een grotere gemeenschap van mensen die delen in hetzelfde ideaal.
Rome Na een spoedige vermenigvuldiging van het aantal focolares in heel Italië, verhuist Chiara in 1950 naar Rome. Daar ontstaat een eerste centrum van de Focolarebeweging. In 1960 roept zij ook een eerste vormingsjaar in het leven voor jonge mensen uit verschillende landen die zich voorbereiden om deel uit te gaan maken van een focolare-leefgemeenschap.
Andere kerken In de jaren zestig en zeventig heeft Chiara veelvuldige contacten met persoonlijkheden van lutherse, anglicaanse, hervormde en orthodoxe kerken. Zij herkennen in de spiritualiteit van de Focolarebeweging waardevolle impulsen voor de eigen gemeenschappen.
Andere godsdiensten In 1977 ontvangt Chiara Lubich in Londen de Templetonprijs voor de Vooruitgang van de Religies. Het wordt het begin van intensieve contacten met persoonlijkheden van andere godsdiensten. In 1981 spreekt zij op uitnodiging van de boeddhistische beweging Rissho Kosei-kai in een Tempel in Tokio voor 10.000 boeddhisten over haar ervaring als christen. Als erkenning voor het werk van Chiara plant de Joodse gemeenschap van Rome in oktober 1995 een olijfboom ‘voor de vrede’ in het centrum van de beweging in Rocca di Papa. In 1997 wordt Chiara uitgenodigd te spreken in de moskee van Harlem in New York. Ook daar spreekt zij over haar christelijke ervaringen, nu aan een publiek van 3000 Amerikaanse moslims. De hindoeïstische bewegingen Shanti Ashram en Sarvodaya kennen haar in de Indiase stad Coimbatore in januari 2001 een prijs toe ‘voor de verdediging van de vrede’.
Maatschappelijke initiatieven Tijdens een bezoek in Brazilië in 1991 lanceert Chiara het idee van een ‘economie van gemeenschap’. Onmiddellijk sluiten tientallen bedrijven zich hierbij aan.In 1996 verkrijgt Chiara Lubich de Unesco-prijs voor Vredesopvoeding. In datzelfde jaar ontstaat de Politieke beweging voor de eenheid. In september 1998 krijgt zij in Straatsburg de Prijs voor de Rechten van de Mens 1998 overhandigd van de Raad van Europa.
Eredoctoraten Als erkenning voor de doorwerking van haar gedachtegoed op wetenschappelijk gebied verkreeg Chiara vele eredoctoraten en ereburgerschappen.
Zij overleed op 14 maart 2008 op 88-jarige leeftijd in haar woonplaats Rocca di Papa. Haar laatste rustplaats is in de kapel van het internationale centrum van de Focolarebeweging in diezelfde plaats.
De zomerconferentie over “Values Based Management” in Mariënkroon werd bijgewoond door 45 mensen, voornamelijk uit Noord- en Oost-Europa. De conferentie werd geleid door een team van professionele consultants.
Naast bijdragen van academici werd een innovatief businessmodel gepresenteerd en werden echte business cases besproken over hoe deze bedrijven rond milieu, sociale cultuur en bestuur kunnen verbeteren (ESG-Environment, Social and Governance).
Tijdens deze […]
Openbare verdediging van het proefschrift van Michel Bronzwaer
Op 23 augustus vond in de aula van Tilburg University de openbare verdediging plaats van het proefschrift van Michel Bronzwaer met de titel “Enkel het Evangelie. Chiara Lubich: leven, werken spiritualiteit”.
Het proefschrift gaat over het leven en denken van Chiara Lubich, stichteres van de Focolarebeweging, en de bron […]
Chiara Lubich en Igino Giordano
Op 16 juli 1949 bezegelden Chiara Lubich (stichteres van de Focolarebeweging) en Igino Giordani, genoemd Foco (parlementslid, medestichter) een “Pact van Eenheid”. Een spirituele ervaring die het begin markeerde van een periode van licht en bijzondere eenheid met God. Deze periode markeerde niet alleen het leven van de eerste Focolare-gemeenschap, maar […]