Eerste dialoog
GEMEENSCHAP IN DE KATHOLIEKE KERK 

Doel. De wederkerigheid voeden tussen bewegingen en nieuwe kerkelijke gemeenschappen, elkaar beter leren kennen, projecten delen, de gave die ieder in zich heeft ontdekken en waarderen, zodat die, door ze aan anderen te geven, de Kerk en de samenleving verrijkt.

Geschiedenis. Sinds het begin van de Beweging heeft Chiara Lubich een aantal malen belangrijke charismatische figuren in de Kerk ontmoet. Dat waren o.a. pater Leone Veuthey van de Movimento dei Crociati; pater Patrick Peyton, stichter van de Familie Rozenkrans Kruistocht; pater Pedro Richards van de Movimiento Familiar Cristiano; Werenfried van Straaten, kloosterling en stichter van Hulp aan de Kerk in Nood; de Katholieke Charismatische Beweging; pater Virginio Rotondi van de Movimento Oasi en pater Riccardo Lombardi van de Movimento per un Mondo Migliore.

Op 30 mei 1998, op de vooravond van Pinksteren, riep Johannes Paulus II de nieuwe kerkelijke bewegingen naar het Sint-Pietersplein in Rome om hun ervaringen te delen. Elk is een specifiek product van een charisma dat door de heilige Geest is gegeven als antwoord op de behoeften van onze tijd. De paus noemde hen belangrijke uitingen van de charismatische kant van de Kerk en integrale delen ervan, net zo essentieel als de institutionele kant. Onder de aanwezige stichters was ook Chiara Lubich, die de paus beloofde om zich met al haar kracht in te zetten voor de volledige gemeenschap tussen de bewegingen.

Voor de Pinksterwake van 2006 riep Benedictus XVI de bewegingen en nieuwe kerkelijke gemeenschappen opnieuw naar Rome. Ook hij was ervan overtuigd dat deze nieuwe kerkelijke werkelijkheden een gave van de voorzienigheid van de Heilige Geest zijn om de Kerk in staat te stellen doeltreffend te reageren op de uitdagingen van onze tijd.
Op Pinksteren 2013 hernieuwde paus Franciscus zijn vertrouwen in de vele leden van kerkelijke bewegingen die naar Rome waren gekomen, en richtte hen naar buiten, naar de buitenranden van het leven, vanuit de evangelische missie van de Kerk.

In 2014, tijdens de derde wereldwijde conferentie van bewegingen, gesponsord door de Pauselijke Raad voor de leken, wees de paus op het doel dat bereikt moest worden: kerkelijke volwassenheid, met behoud van de frisheid van elk charisma, met respect voor de vrijheid van ieder persoonlijk, maar ook voortdurend op zoek naar gemeenschap.

De gemeenschap tussen de Focolarebeweging en religieuze families die zijn voortgekomen uit oude charisma’s bereikte belangrijke mijlpalen toen Chiara in 2000 in Assisi de Franciscanen ontmoette en in 2002 in het Spaanse Monserrat de Benedictijnen. Ook de ontmoeting tussen kerkelijke bewegingen en religieuze ordes in Assisi in 2010 was belangrijk.

Nieuwe ontwikkelingen. Er zijn honderden bijeenkomsten gehouden naar het voorbeeld van Pinksteren 1998 in vele landen, waaraan meer dan 500 bewegingen en nieuwe kerkelijke gemeenschappen hebben deelgenomen.
De groeiende communio tussen katholieke bewegingen heeft ook geleid tot betrekkingen van begrip en broederschap met bewegingen die zijn ontstaan binnen andere christelijke kerken.

Uit het leven

test_marius=
Inhuldiging van de eerste grote Vredesdobbelsteen

Inhuldiging van de eerste grote Vredesdobbelsteen

Een intense dag begon met een dialoog met de jonge vredesleiders uit het hele land en gaf daarna ruimte aan de kleintjes die het lied van de Dobbelsteen zongen voordat deze werd ingehuldigd. Onmetelijk was de vreugde van allen om hem eindelijk onthuld te zien worden.
De grote taart met veel vredesdobbelstenen ontbrak niet.
Een rijk en […]

[Lees verder]
test_marius=
Adventskalender 2022

Adventskalender 2022

Ook dit jaar heeft het team van Nieuwe Families uit België weer een Adventskalender gemaakt. Deze kalender is echt een pareltje, niet alleen vanwege de mooie layout, maar ook als het gaat om de inhoud.
Het hele gezin kan er aan werken zowel aan het bouwen van de huisjes als het opbouwen van onderlinge liefde en […]

[Lees verder]
test_marius=
Wereldjongerendagen: Kruis onthaald in Mariënkroon

Wereldjongerendagen: Kruis onthaald in Mariënkroon

Foto: Ceciel Peters
Ter voorbereiding op de WJD 2023 in Lissabon/Portugal kwam op woensdag 26 oktober het kruis, symbool van het event dat al dertig jaren door de hele wereld gaat, naar Mariënkroon in Nieuwkuijk. Enkele jongeren van Focolare en Jong Bisdom Den Bosch namen het kruis in ontvangst bij de ingang van het terrein en […]

[Lees verder]