Interreligieuze meeting met deelnemers van vijf wereldgodsdiensten

 
Al jarenlang is de Focolarebeweging in dialoog met gelovigen van verschillende godsdiensten. Maar nog nooit was er op het internationale centrum van de beweging een ontmoeting geweest voor vertegenwoordigers van de godsdiensten gezamenlijk. Die primeur vond plaats van 17 tot 20 maart 2014.

Ter herdenking van het overlijden van Chiara Lubich, in maart zes jaar geleden, werd in het internationale centrum van de Focolarebeweging in Castelgandolfo nabij Rome een interreligieuze ontmoeting gehouden met deelnemers van alle grote godsdiensten. Aansluitend vond in Rome een groot congres plaats in de pauselijke Urbaniana Universiteit onder het motto ‘Chiara en de godsdiensten. Gezamenlijk op weg naar de eenheid van de mensenfamilie’.

Een vertegenwoordiging van rond de 250 personen, afkomstig uit 25 verschillende landen, van allerlei religieuze overtuigingen: dat is voor de Focolarebeweging iets nieuws, omdat de intensieve interreligieuze dialoog tot nu toe altijd bilateraal is geweest, tussen joden en christenen in Argentinië, in de Verenigde Staten en in het Heilig Land; tussen moslims en christenen in vele landen van het Midden-Oosten, de VS, Azië en recentelijk ook in West-Europa en de Balkanlanden; tussen hindoes en christenen in India en tussen boeddhisten en christenen in Japan, Thailand en andere Aziatische landen. Maar nu dus niet bilateraal, maar ‘omnilateraal’, een grote stap vooruit in de interreligieuze dialoog.