KJD kiest Mariënkroon voor haar festival

 
Jong Katholiek, de jongerenorganisatie van de RK Kerk in Nederland, heeft als locatie voor haar landelijke jongerendag op 28 en 29 juni het terrein Mariënkroon van Focolare in Nieuwkuijk gekozen.

Jong Katholiek, de jongerenorganisatie van de RK Kerk in Nederland, heeft als nieuwe locatie voor haar landelijke jongerendag het terrein Mariënkroon van Focolare in Nieuwkuijk gekozen. Daar vindt op 28 en 29 juni 2014 de KJD ‘nieuwe stijl’ plaats.

De al 35 jaar bestaande jaarlijkse Katholieke Jongerendag verandert ingrijpend van vorm en groeit uit tot een openluchtfestival. Op 28 en 29 juni 2014 zal op het terrein van de Mariënkroon in Nieuwkuijk (bij ’s-Hertogenbosch) de eerste editie plaatsvinden van wat hopelijk een jaarlijks terugkerend feest gaat worden.

Het festival begint op zaterdagavond met een inhoudelijk programma voor jongeren van zestien jaar en ouder. Zij kunnen overnachten op de camping die op het festivalterrein zelf wordt ingericht. De zondagochtend begint dan met een grootse openluchtmis, gevolgd door een programma met diverse artiesten en bands op een groot podium en – in diverse tenten – bekende en minder bekende gasten, sprekers en workshops. Over het hele festivalterrein heen krijgen tal van organisaties de gelegenheid zich te presenteren.

De locatie Mariënkroon in Nieuwkuijk is een voormalige abdij, nu bewoond door de gemeenschap Focolare. De oude gebouwen liggen midden in het groen: een op sommige plekken haast sprookjesachtige sfeer, waarin het nieuwe festival haar plek zal gaan vinden.

De Katholieke Jongerendag, die in eerdere jaren gehouden werd in de Maaspoort in Den Bosch, is bestemd voor jongeren vanaf 12 jaar (de avond en nacht alleen voor 16+). Hoewel het festival zich inhoudelijk vooral richt op ontmoeting met katholieke jongeren, is het vanzelfsprekend toegankelijk voor alle jongeren, ongeacht geloofsovertuiging.

Het wordt bijna volledig georganiseerd door jongeren zelf: jongeren zijn verantwoordelijk voor de opzet, organisatie en het programma. Het festival wordt georganiseerd onder de vlag van Jong Katholiek, de jongerenorganisatie van de Rooms Katholieke Kerk in Nederland, met instemming en medewerking van de Nederlandse bisschoppenconferentie.

Het festival ontvangt geen subsidie en is dus afhankelijk van giften van mensen die het katholiek jongerenwerk een warm hart toedragen. Kijk daarvoor op www.vriendenvandekjd.nl

De voorbereidingen zijn ook te volgen via Facebook van Jonk Katholiek.