Afrika toont vitaliteit van Economie van gemeenschap

 

Nabij de Keniaanse hoofdstad Nairobi, in focolarestadje ‘Mariapolis Piero’, vond van 27 tot 31 mei 2015 het vijfde wereldcongres van de ‘Economie van gemeenschap’ (EvG) plaats. In de dagen vóór het internationale congres was er tevens (van 22 tot 26 mei) een ‘school van de economie van gemeenschap’, waar 170 jonge mensen uit alle delen van de wereld met groot enthousiasme aan deelnamen. Afrika heeft door zijn diepgewortelde gemeenschapszin de EvG veel te bieden. Tegelijk is de EvG voor Afrika een grote kans.

Nairobi_2015_Congresso_EdC_18_ridDe Economie van gemeenschap is een wereldwijd initiatief van de Focolarebeweging dat bedrijven aanzet om haarden van vernieuwing en gemeenschap te worden op de plaatsen waar zij werken.

Boegbeeld van de EvG, econoom Luigino Bruni, opende het congres op 27 mei, in aanwezigheid van meer dan 400 deelnemers uit 41 landen, met een reflectie over de vitaliteit van het Afrikaanse continent en de innovatieve kracht van de EvG.

 

De kracht van de volken zijn hun dromen
Enkele fragmenten uit de inleiding van Luigino Bruni:

Vanuit Afrikaans perspectief  “Vanuit heel de wereld zijn we hier, aangetrokken door de zegeningen en de wonden van dit grote continent. In deze dagen willen we vanuit Afrikaans perspectief naar de economie kijken. We willen ons laten stichten door deze volken, door hun levenslust, hun gemeenschapszin, hun verbondenheid met de aarde en de natuur.”

Leren dansen  Afrika heeft mij altijd door zijn vitaliteit en creativiteit getroffen. Er is veel dans in Afrika, in het bijzonder van de vrouwen, en (wat prachtig is), je ziet veel oudere vrouwen dansen. In Europa zie je veel minder oudere vrouwen en mannen die zomaar feest maken en het leven in gemeenschap vieren. Dat komt omdat de westerse cultuur, doortrokken van consumptie en financiën, hun niet tot dansen aanzet. We zijn naar Afrika gekomen om te leren ‘dansen’, of we nu jong of oud zijn.”

Bruni presenteert EvG in Nairobi 2015Afrika respecteren voor wat het nu al is  “Onze eerste opdracht is om met veel respect naar Afrika te kijken: het te waarderen voor wat het nu al is en niet alleen voor wat het zou kunnen worden. De eerste kracht van de volken zijn hun dromen, vooral de collectieve en die van de armen.”

Innovaties ontstaan door wie bloei ziet  “Vitaliteit heeft alles te maken met een heel belangrijk economisch begrip: innovatie.   Economische en sociale innovaties ontstaan, ook in Afrika, uit eigen bodem en niet uit handen van buiten. De Economie van Gemeenschap ontstaat wanneer mensen kijken met een blik die bloei ziet waar anderen alleen woestijn zien.”

Nairobi 2015_EoC_SchoolDe armen zijn de motor van verandering  “De grootste innovatieve kracht schuilt in de honger naar leven en toekomst van de jongeren en van de armen. Dat verlangen is er hier in Afrika in overvloed. De armen en de uitgeslotenen zijn de motor van verandering in een land. Daarvoor zijn instituties nodig die ondersteunen. Maar ze kunnen economische vernieuwingen niet maken of verzinnen. Zonder mensen met creativiteit, talent, vaardigheden en passies, komt er geen vernieuwing tot stand. Dat gebeurt pas als mensen hun eigen innovatieve kracht activeren en verbinden met dat van anderen.”

Plaats van vertrouwen  “Onze droom is om hier in ‘Mariapolis Piero’ een van deze instellingen te doen ontstaan: een ‘plaats van vertrouwen’, van coaching en dienstbaarheid, van waaruit nieuwe ideeën ontstaan, vooral uit de bijdrage van jonge mensen.”

Lees hier meer over het congres (in het Engels).