Oecumenisch netwerk ‘Samen voor Europa’ in Mariënkroon

 

Van 12-14 november ontmoetten een honderdtal vertegenwoordigers van bewegingen en gemeenschappen van verschillende christelijke denominaties elkaar in Mariënkroon. Het internationale gezelschap, afkomstig uit 13 Europese landen, is betrokken bij het netwerk ‘Samen voor Europa’.

Als reactie op de terreuraanslagen in Parijs, onderbraken de deelnemers hun werk voor momenten van stilte en gezamenlijk gebed. In de verklaring die zij naar aanleiding hiervan hebben uitgebracht, benadrukken zij dat Europa het continent moet zijn waar mensen van verschillende culturen en religies welkom zijn en in vrijheid en vrede kunnen samenleven. “De gebeurtenissen moedigen ons nog meer in te zetten voor de waarden van Europa […], te werken en te bidden voor de vrede, die te beleven en uit te dragen.”

Het initiatief ‘Samen voor Europa’ is een internationaal netwerk van meer dan 300 christelijke bewegingen en gemeenschappen in Europa. Momenteel is een internationale manifestatie in München in 2016 in voorbereiding.