Gekend maakt bemind

 

In dialoog met het Jodendom
17 maart 2019 Gedenkdag Chiara Lubich

“Een christen kan geen antisemiet zijn, wij delen dezelfde wortels.’’ Dit zei paus Franciscus in een toespraak gehouden in 2018. Chiara Lubich zelf heeft in de loop van haar leven betekenisvolle contacten met Joden mogen hebben. Van een belangrijke ontmoeting van haar met de Joodse gemeenschap B’nai B’rith in Argentinië, werden beelden getoond op de bijeenkomst in Marienkroon te Nieuwkuijk om haar sterfdag, 11 jaar geleden, te herinneren.

Verschillende onderwerpen kwamen in de loop van de middag aan bod: ‘Joods leven’ door Anne-Maria van Hilst, jood en Hoofd onderwijs van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam die enthousiast en competent haar geloof presenteerde; ‘het lijden van het Joodse volk’ door Marcel Broesterhuizen; ‘de relatie van de Kerken met het Jodendom voor en na het Tweede Vaticaans Concilie’ door Leon Evers. De heel geslaagde middag werd opgeluisterd door Beate Walther (gitaar en zang) en Thomas Ruffmann (viool) uit Kleve.

Aan het eind waren de ruim 100 personen onder de indruk. “Het Jodendom en Focolare: een enerverende ontmoeting” was de reactie van een deelnemer. En een jonge vrouw: “Een echte leermiddag: God vraagt ons een gemeenschappelijke weg. …De éne God van de Thora en van de Bijbel vraagt het aan ons allemaal.”