Europese Mariapoli 2019 – Aim high

 

“Aim high”. “Leg de lat hoog”. Dat was de titel van een Europa-brede bijeenkomst in Tonadico in de Noord-Italiaanse Dolomieten. Van IJsland tot Griekenland, van Portugal tot Rusland waren er mensen van alle leeftijden en beroepen daar bij elkaar.

In een tijd dat Europese leiders en burgers zich kopzorgen maken om de Brexit, het vluchtelingenvraagstuk, ethische problemen, kwamen in juli burgers uit 38 Europese landen bijeen in het schilderachtige Tonadico. Alleen al hun aanwezigheid stelde een teken. En dit versterkten zij nog door hun samenzijn te smeden op basis van één enkele wet: die van de wederzijdse liefde, zoals het Evangelie dat voorstelt.

Een originele samenleving

70 jaar geleden, in 1949, daar in Tonadico, had de eerste Mariapoli

ooit plaatsgevonden. Hier ontstond een originele vorm van samenleven, gebaseerd op het Evangelie. En het was bij die gelegenheid dat Chiara Lubich, stichteres van Focolare, een uitzonderlijke periode van vereniging met God en een sterke bovennatuurlijke ervaring beleefde, samen met haar eerste metgezellen. Chiara kreeg daar intuïties die inspirerend zouden blijken voor de realisatie van de beweging die toen nog helemaal aan het begin stond. Vanaf die tijd verspreidde de Mariapoli-ontmoetingen zich meer en meer over de hele wereld..

 

Als één familie 

Uit Nederland kwamen  meer dan 15 auto’s vol. “Enkelen van ons ondersteunden het tiener- en het kinderprogramma: een uitdaging om 135 tieners en 40 kinderen uit heel Europa te betrekken in een spannend avontuur!”, vertelt een jonge vader. “Meer dan eens liepen we tegen forse logistieke uitdagingen aan. Dan was improvisatie gevraagd: met koorts een concert organiseren, of zingen zonder microfoon op het podium, om maar iets te noemen.“

Dia uit Nieuwkuijk vult aan: “De blijheid en het enthousiasme rondom je maakten dat je niet bij jezelf bleef stilstaan. Vanzelf  werden we zo deel van deze bijzondere werkelijkheid, waar mensen uit vele landen als een grote familie bij elkaar zijn.”

Hoop voor morgen

De effecten van zo’n Mariapoli doen zich voelen. Burgers uit heel Europa hebben nieuwe inspiratie gevonden voor hun leven. Een echtpaar dat grote relatieproblemen had, zei dat zij op het punt stonden om hun huwelijk op te geven. “Dit zal onze laatste vakantie zijn met elkaar”, dachten ze. “Daarna gaan wij uit elkaar.” Het liep anders: “Hier hebben wij zo veel kracht en hoop gekregen. We gaan het opnieuw proberen.”

Tot slot de indruk van een meisje uit Oost-Europa: “Ik wist dat Chiara Lubich de stichteres van de Focolarebeweging is. Hier zag ik de plaatsen waar ze destijds als jonge vrouw van mijn leeftijd zoveel licht van God had ontvangen. En opeens voel ik dat ik zo wil leven als zij.”

door Beatriz Lauenroth