Een Parlement ‘under 30’

 

Jongeren van Focolare maken met elkaar een plan voor een gezamenlijke toekomst.

Als je hen zo ziet, en vooral beluistert, lijken ze een echt parlement, maar dan ‘under 30’. Ze beperken zich in hun gesprekken niet tot een enkel land, maar richten hun actiebereidheid op de hele wereld. Ze zijn met 190 uit 67 verschillende landen naar Castel Gandolfo (Rome) gekomen en vertegenwoordigen de jongeren van Focolare. Het is hun eerste assemblee.

“We zijn hier om elkaar te leren kennen en om met elkaar te delen wat onze diepste motivaties zijn voor de keuze om te werken voor een meer verenigde wereld”, aldus een van de organisatoren.

Tijdens deze assemblee wordt gesproken over identiteit en levenskeuzes, over leiderschap en voortrekkers­rol, over getuigenis en engagement. En er wordt nader ingegaan op het document “Christus Vivit”, vrucht van de onlangs gehouden synode van de katholieke Kerk over de jongeren.

Kompas

Als kompas voor deze dagen noemt de presidente van Focolare drie woorden: eenheid, moed, doorgeven.

Eenheid – Maria Voce moedigt de jongeren aan om de achtergronden waar ze vandaan komen te vergeten  en een “totale wederzijdse liefde te hebben”, om de ervaring op te doen van eenheid. Moed – “Ik verwacht dat jullie met jullie moed ons uitdagen en aan de tand voelen.” Ze nodigt hen uit om te spreken en te delen, om kritiek niet onder stoelen of banken te steken, maar die te uiten in een constructieve geest. En tenslotte moedigt ze hen aan om het charisma van eenheid door te geven. “Jullie moeten je voorbereiden om aan de nieuwe generaties door te geven wat jullie hebben ontvangen. Die transmissie kan allen gebeuren door personen die dit charisma beleven.”

Stefania Tanesini/Beatriz Lauenroth