20 jaar ‘Samen voor Europa’

 

“Samen voor Europa”, een Europees netwerk van christelijke gemeenschappen en bewegingen,  is 20 jaar geleden in Ottmaring (Duitsland) ontstaan. Bij deze gelegenheid twee vragen aan Pál Tóth, docent aan het Universitair Instituut Sophia, Loppiano (Florence), over het bijzondere van dit netwerk en de vraag hoe Together for Europe de uitdagingen van vandaag aangaat. 

  1. In 1999 is Samen voor Europa ontstaanHoe onderscheidt dit verband van christelijke gemeenschappen en bewegingen zich van andere groepen die vandaag werken voor Europa?

De erkenning van het andere van ieder ander is een grote stap vooruit in de wereld vandaag. In het Bijbelse geloof is de overtuiging geworteld dat ieder mens een onherhaalbaar schepsel is van God en dat Hij een plan van liefde heeft met ieder van ons. Maar hier ligt ook een nieuwe uitdaging voor groepen, organisaties en landen: hoe gaan we om met diversiteit? Hoe kom je tot de noodzakelijke eenheid voor gezamenlijke actie? Momenteel zijn de problemen niet langer alleen lokaal, maar hebben we te maken met wereldwijde uitdagingen.
Op dit vlak hebben christelijke Kerken en groeperingen een speciale taak: het Evangelie roept op tot verbinding en tot eendracht die diversiteit waardeert. Het Together for Europe- initiatief wil hierbij een katalyserende rol vervullen.

 

  1. Wat moet Samen voor Europa doen om meer zichtbaarheid te krijgen? 

De meer dan 300 bewegingen en charisma’s die bij Together for Europe betrokken zijn, vormen al een zichtbaar getuigenis van samenwerking en eenheid. Ze werken nu al veel samen. Maar een waardevol nieuw spoor zou kunnen zijn om een permanent platform op te zetten voor dialoog tussen landen van Oost en West. Met de bijeenkomst in 2017 in Wenen werd een eerste stap gezet. Vertegenwoordigers uit Oost-Europese landen gingen de dialoog aan met landen van het Westen. Te vaak staan de verschillen en de kritiek op elkaar een toenadering tussen Oost en West in de weg. We zouden met elkaar moeten nadenken over het begrip ‘natie’, de relatie tussen Kerk en Staat, de mensenrechten, de behoefte aan eenheid en waarheid.

 

Met zijn projecten vormt Together for Europe een groeiend netwerk van burgers die zich inzetten voor een “christelijke renaissance van Europa”, waar het maken van verwijten wordt overwonnen en waar kritische kwesties worden besproken.

Beatriz Lauenroth