Vredesdobbelsteen: internationaal project nu ook in Nederland

 

“Omdat oorlogen in de hoofden van mensen beginnen, is het in de hoofden van mensen dat de verdediging van vrede moet worden opgebouwd”, zo luidt een van de grondbeginselen van de Unesco. Dit was ook de impliciete boodschap op een jeugdcongres woensdag 9 oktober in Mariënkroon. Zo’n 500 leerlingen kwamen daar in het kader van de viering van “75 Jaar Vrijheid Heusden” bijeen.

Jeugdcongres in Mariënkroon

Vanaf 2016 wordt het jeugdcongres iedere jaar georganiseerd door de scholenstichting Scala, de gemeente Heusden, de Focolarebeweging en het d’Oultremontcollege. Hier krijgen de kinderen de mogelijkheid om mee te praten en oplossingen te bedenken voor de grote problemen van de mensheid. In 2019 staat het thema centraal: “Vrede, vrijheid en vriendschap”. Maar hoe kunnen wij dat bereiken?

Behoefte aan vrede

Carlos Palma, een Uruguayaanse leraar, weet een antwoord. Hij is speciaal naar Nederland gekomen, om zijn idee van een “vredesdobbelsteen” te promoten. Het project is in 2011 gestart in Egypte, waar Carlos toen woonde en les gaf. Hij vroeg zich af hoe hij een concreet antwoord kon geven op de behoefte aan vrede. Hij stelde zijn leerlingen voor om de dag te beginnen met het lanceren van een “dobbelsteen van de vrede”: ik vergeef, ik maak de andere blij, wij helpen elkaar etc. In korte tijd veranderde de sfeer in de klas: de kinderen helpen elkaar, de leraren maken geen onderscheid meer tussen de studenten. En, verrassenderwijs, kwam het ook de studieprestaties ten goede.

Garantie voor sociaal gedrag

Intussen is de dobbelsteen ook in Nederland aangekomen. “Iedere ochtend gooien we de dobbelsteen. Wat er dan uitkomt daar proberen we ons aan te houden” zegt Timo. Hij is tevreden. “Er wordt nu minder geplaagd of gepest.” En een leerkracht: “De dobbelsteen is bijna een garantie voor sociaal wenselijk gedrag.”

Wereldwijd 1.000 scholen

Tot op heden zijn er wereldwijd meer dan 1000 scholen en groepen die deelnemen aan het project. Er worden meer dan 600.000 kinderen en jongeren bereikt door de initiatieven in alle vijf de werelddelen.

Meer op: www.livingpeaceinternational.org