Focolare neemt afscheid van twee van haar pioniers

 

Zondag 3 januari 2021 overleed in het ziekenhuis van ‘s-Hertogenbosch Lella Sebesti, een van de grondleggers van de Focolarebeweging in Nederland. Vier dagen eerder was in Nijmegen pater Harrie Verhoeven (91) overleden. Ook hij stond aan de wieg van de beweging in ons land.
Zestig jaar lang heeft Lella Sebesti zich onvermoeibaar gegeven aan de opbouw van de gemeenschap van Focolare en vele honderden personen met raad en daad bijgestaan op hun persoonlijke weg. Eind jaren vijftig kwam zij als een van de eerste focolarina’s uit Italië naar België en vervolgens naar Nederland. Begin jaren zestig opende zij samen met anderen in Eindhoven een eerste focolarehuis voor vrouwen.
Tezelfdertijd sprak de Nederlandse pater sacramentijn Harrie Verhoeven, die in 1958 in Rome in aanraking was gekomen met de focolarini, aan studenten in Nijmegen over het “ideaal van eenheid”, dat hem diep had geraakt. Begin jaren zestig ontstond daaruit een eerste focolarehuis voor mannen in Nijmegen.
De gemeenschap van Focolare is Lella Sebesti en pater Harrie Verhoeven immens dankbaar voor alles wat zij gedaan hebben om de gemeenschap van Focolare in Nederland op te bouwen.