Oekraïne: wij blijven bidden voor de vrede

 

Een getuigenis van de Focolare-gemeenschappen die in verschillende steden van het land aanwezig zijn en een uitnodiging om zich bij hen aan te sluiten in het wereldwijde gebed voor vrede, elke dag om 12 uur plaatselijke tijd.

Donatella Rafanelli, een Italiaanse Focolarina, lerares, die in het Focolare in Kiev woont, vertelt ons hoe de Focolare-gemeenschappen in Oekraïne deze dramatische uren beleven: “In dit moment worden we gesteund door het geloof en de liefde die we uit de hele wereld ontvangen via berichten, telefoontjes en gebeden. We willen iedereen bedanken. Het geeft ons kracht en vergroot onze hoop dat God ons het geschenk, het wonder van de vrede zal geven”. Vorige week, toen de spanningen toenamen, besloten de focolarina’s in Oekraïne te blijven, in Kiev, om hun gemeenschap te steunen en het lot van de mensen te delen.

De Focolare-leefgemeenschap in Oekraïne werd in mei 2019 in Kiev gestart, maar er waren al enkele Focolaregroepen in het  land aanwezig. Het charisma van de eenheid was in het land bekend dankzij vele leden van de Beweging uit de buurlanden die, door reizen en contacten, deze spiritualiteit in verschillende steden bekend hadden gemaakt. Vandaag de dag zijn leden van Focolare, van verschillende leeftijden en roepingen, aanwezig in Mukachevo, Uzhgorod, Storozhniza, Lviv, Kiev en omliggende gebieden.

Met het oog op de oorlog in Oekraïne willen wij iedereen uitnodigen om samen intens voor de vrede te bidden/ aan de vrede te denken op onze afspraak voor de “time-out”: elke dag om 12 uur ’s middags.

Gisteren heeft paus Franciscus iedereen, gelovigen en niet-gelovigen, uitgenodigd zich aan te sluiten bij een gebed voor de vrede door vooral op 2 maart, het begin van de vastentijd, een dag van gebed en vasten te beleven. Met hem nodigen andere leiders van verschillende Christelijke Kerken de mensen uit om te bidden voor de gave van de vrede.

Hier nog enkele andere initiatieven:

  • Binnen het netwerk van Oost-Europa bidden we elke donderdag om 19.30 uur (Amsterdam tijd) met en voor Oekraïne via You tube. Taal: Oekraïens en Italiaans (teksten). Deelname aan het gebed kan door de volgende link aan te klikken: https://youtu.be/OWRy4sutiaA
  • Het netwerk Samen voor Europa nodigt uit voor een ontmoeting met Oekraïense christenen om naar hen te luisteren en samen te bidden voor vrede: woensdag, 02 maart 2022, 19:00 – 20:30 (CET) op Zoom (in het Duits en Engels). Je krijgt de link door een e-mail te sturen naar mfe2021@web.de