Een jaar oorlog in Oekraïne

 

In tweeën gescheurd

In het kader van 1 jaar oorlog in Oekraïne woonden op 24 februari 2023 in het landelijke centrum van Focolarebeweging ter Mariënkroon/Nieuwkuijk in de gemeente Heusden 130 mensen een indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst bij. In gedicht, zang en dans toonden Oekraïners hun verdriet, veerkracht, hoop en positiviteit. Intens de dankbaarheid aan Nederland voor de hulp om  weer een bestaan op te bouwen in een nieuw land.

De verandering in mijn leven

Viktoria Rossa (45 jaar) vertelde haar persoonlijke verhaal. Een jaar geleden kwam ze uit Vinnica met drie van haar vier zonen in Mariënkroon aan. Nu is er een “voor” en een “na” in haar geschiedenis. “Hart en ziel zijn in tweeën gescheurd.”

Als teken van respect en dankbaarheid overreikte ze aan de burgermeester Willemijn van Hees voor de gemeente Heusden een schilderij door haarzelf getekend, symbool voor het verrijzen van Oekraïne.

 

Ik ben Oekraïne

Het lied ‘Ik heb geen huis’ raakte het hart van alle aanwezigen. De jonge muzikanten Alisa Siddiq (17) uit Kharpov, Yehor Voronin (17) uit Zaporojie, Mykyta Doychenko (15) uit Kiev, Artur Sarukhanian (13) uit Slavyansk en Roman Stafiichuk (15) uit Oleksandria gaven hun boodschap overtuigend door. Ook de dans “Ik ben Oekraïne” door Anastasia Krasnova van 17 jaar uit Kharkov ‘ en twee gedichten van Sophia Demchenko (9 jaar) en Anna Yuldasheva uit Kherson smeekte om vrede.

Deze avond is de vriendschap van de Oekraïners in de gemeente Heusden met hun Nederlandse vrienden gegroeid. “Mogen jullie ook verder steun aan elkaar hebben” aldus de wens van burgemeester van Hees.