In Nederland heeft Focolare een eigen landelijk centrum, ook wel  ‘focolarestadje’ genoemd, namelijk Mariënkroon te Nieuwkuijk, tussen Den Bosch en Waalwijk. Voor het beheer is de Stichting Mariapoli Mariënkroon opgericht.

Stichting Mariapoli Mariënkroon is het landelijk centrum van Focolare Nederland. Deze ANBI-vereniging zonder winstoogmerk kent drie dimensies, drie ontwikkelingssporen, in eenheid verbonden.

 1. Het conferentiecentrum Abdijhof Marienkroon, het faciliteren van groepen, individuen voor vergaderingen, cursussen, teambuilding, workshops, retraites. Het Abdijhof-team probeert te werken in de relaties met medewerkers en met klanten volgens de principes van het wereldwijde Focolare-project ‘Economie van gemeenschap’.
  Zie voor meer informatie abdijhof.com 
 2. Missie en visie van Focolare: broederschap bevorderen en een meer verenigde wereld bereiken waarin verscheidenheid gewaardeerd wordt. Om dit doel te bereiken, zetten mensen van Focolare zich in voor verschillende vormen van dialoog en om bruggen te bouwen van broederlijke relaties tussen individuen, tussen culturele groepen en op elk gebied van de samenleving.
  Projecten, cursussen en evenementen met of zonder partners binnen de missie en visie van Focolare vinden plaats in conferentiecentrum Abdijhof Mariënkroon.
  Zie focolare.org/nederland/ voor meer informatie.
 3. Een lokale gemeenschap van ongeveer 60 katholieken en protestanten, gezinnen, jongvolwassenen, toegewijde leken, vrijwilligers, een priester, veelal actieve leden van de wereldwijde internationale Focolarebeweging, die deels binnen de ‘muren’ van het 9 hectare grote groengebied wonen en deels dichtbij buiten. Gasten kunnen een paar dagen, een paar weken of soms een paar maanden blijven.
  Elke dinsdag komt een groep van ongeveer 25 vrijwilligers helpen bij praktisch werk. Er zijn contacten met andere verenigingen die in Mariënkroon werken, zoals Honsoirde, Heemkunde Onsenoort, Gered gereedschap. de Bosbessenschool en Actie Creatief, evenals met lokale andere organisaties.
  Voor meer informatie over Stichting Mariapoli Mariënkroon en over de rijke historie van de plaats Mariënkroon zie marienkroon.nl .