Een bakkerij als gemeenschap

 

Op 24 januari 2019 bracht de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in een bezoek aan een bakkerij. Wat brengt een president naar de bakker?

Sung Sim Dang is het bedrijf van Amata Kim en Fedes Im, twee ondernemers die van hun ambachtelijke bakkerij een merk van nationale bekendheid hebben gemaakt. Zij vertellen hoe het idee van de ‘Economie van gemeenschap’ hun in 1999 de ogen opende voor een nieuwe manier van bedrijfsvoering.

“Het bedrijf managen vanuit de gedachte een bijdrage te leveren aan het welzijn van de samenleving… Mijn hart ging er sneller van kloppen. Maar zouden we dat kunnen waarmaken? We besloten we het te wagen en ons te focussen op het idee om alle mensen te zien als kandidaten voor de universele broederschap.”

Van tegenslag naar kans

Het bedrijf floreerde. Totdat in de winter van 2005 brand uitbrak. “De dag erna wachtte ons een grote verrassing: alle werknemers stonden voor de deur en wilden aan de slag onder het motto: ‘het bedrijf ligt in de as, laten we het weer opbouwen!’ Een week later bakten we weer onze eerste broden.”

Ze maakten van de tegenslag een kans: “Onze bakkerij zou noch een elitebakkerij, noch een armzalige winkel moeten zijn, maar een plek waar echt iedereen zich thuis kan voelen.”

Vijftien procent van de winst delen de eigenaars met hun werknemers. twintig procent gaat naar goede doelen. En als onverwacht resultaat: er kwamen giften binnen, erkenningen en prijzen van de staat, en veel mediabelangstelling.Sung Sim Dang werd een nationaal bekend merk.

President

Op de verjaardag van de president verraste deze het bedrijf van Amata en Fedes met een bezoek. Hij wilde het bedrijf met eigen ogen zien en beter leren kennen. De banketbakkers maakten een prachtige taart voor hun hoge gast. Zijn commentaar op Instagram: “Mijn bezoek vandaag en de wensen van zoveel mensen overladen mij met nieuwe kracht.”

Lees ook: Economie van gemeenschap

Fotogalerij