Het antivirus van broederschap

 

In tijden dat het coronavirus veel slachtoffers maakt, gebeurt er ook veel positiefs, overal ter wereld: een ‘antivirus van broederschap’ geeft steun en schept gemeenschap. Hieronder een reeks kleine maar betekenisvolle ervaringen.

Een vrouw van boven de 80 jaar uit Nijmegen zegt: “Ik heb van wel drie kanten de vraag gekregen of ik hulp nodig had.” En een man uit dezelfde stad: “Mijn buurman kwam aan met paracetamol precies toen mijn vrouw dat nodig had en er in de winkel geen meer te vinden was.”

Mahmoud Ghuniem Loutfi, ondernemer uit Turijn, kocht uit dankbaarheid voor wat zijn stad gedaan heeft, mondmaskers voor de plaatselijke Rode Kruis-organisatie.

Gloria vertelt hoe zij via videoconferenties in contact blijft met familie. “En omdat we thuis moeten blijven, ontstaat nu ook de mogelijkheid om persoonlijke problemen beter te begrijpen.”

Caritas Lee woont in Ulsan, in Korea. Ze vertelt over een inzameling op haar universiteit. “Het doel was 500.000 won (380 euro). Ik deed graag mee uit solidariteit  voor alle mensen die besmet waren. Er gebeurde iets heel moois: we hebben samen 46 miljoen won (35.360 euro) opgehaald voor het ziekenhuis hier in Daegu, het gebied dat het meest getroffen was.”

Korea: “Er zijn hier veel vrijwilligers, artsen, verpleegkundigen die gratis gaan werken in het ziekenhuis. En sommige huisverhuurders vragen geen huur in dee tijd. Andere mensen brengen de boodschappen thuis voor degenen die geïsoleerd zijn”.

Micaela Mi Hye Jeong, ook uit Korea: “We zijn bezig om 150 mondmaskers te maken en uit te delen op die plaatsen die het meest getroffen zijn. We dachten dat het een goed idee was om, in plaats van de maskers die je weggooit en het milieu vervuilen, ze zelf te maken, zodat je ze kunt wassen.”

De Braziliaanse ondernemer Armando: “In deze tijd kosten mondmaskers en desinfectiemiddelen het vijfvoudige van de normale prijs. Hoe kon ik een overtuigend bewijs geven van een ‘economie ven gemeenschap’? Daarom heb ik besloten om tegen de prijs in te gaan, en mijn waren te verkopen voor een rechtvaardige prijs. En het is mooi om te merken dat mijn personeel mij hierin steunt”.

In Italië bieden jongeren ouderen aan om boodschappen te doen: “Als u ouder bent dan 70 jaar, of ziek bent, of geïsoleerd moet blijven, zorgen wij voor uw boodschappen” – staat op hun website.

“Ik ben niet meer bang om besmet te worden. Ik hou afstand, niet meer om mezelf te beschermen, nee, om de ander te beschermen. Ik was mijn handen voor jou. Die reis hoef ik niet meer te maken, voor jou. Ik hoef niet langer bij dat concert te zijn, voor jou. Ik ga de supermarkt niet binnen, voor jou. Dit is werkelijk een gelegenheid om een noodsituatie te veranderen in een wedloop van solidariteit.” Zo schrijft een jongere op zijn Facebookpagina.