Oktober 2021

Kiezen voor de liefde

Wij hebben de liefde leren kennen en zijn ons ervan bewust dat alle menselijke ervaringen deel uitmaken van het grote doel van universele broederschap. Wij willen open staan voor het kreunen van de mensheid en de kosmos, en dat tot het onze maken. Wij willen actief reageren door tegemoet te komen aan elke nood en getuigen van hoop op een betere, andere  wereld.

Hoe kunnen we dat doen in ons persoonlijk en dagelijks leven?

Chiara Lubich suggereert het volgende: ‘’Op de eerste plaats nooit stil blijven staan bij de uiterlijke, materiële en menselijke kant, maar geloven dat iedere omstandigheid een boodschap van liefde inhoudt.  Als we dat doen, zal het tapijt van ons leven, waarvan we alleen maar de knopen en draden van de onderkant zien – misschien verwarrend met elkaar verweven -, in werkelijkheid het wonderbaarlijke ontwerp blijken te zijn dat de liefde weeft op basis van onze standvastigheid en trouw. Laten we ons vol vertrouwen overgeven aan deze liefde, op elk moment van ons leven, zowel in de kleine als in de grote dingen, in de moeilijkste momenten, in beproevingen, bij ziekte of op het ogenblik van onze dood. Laten we proberen zo te leven, niet om iets te bereiken of om getroost te worden, maar alleen uit liefde. We zullen zien dat onze overgave een bron van licht en van vrede zal zijn voor ons en voor veel anderen.”

Odille uit Guatemala werkte als kokkin in een verpleegtehuis. ‘’Toen ik eens door de gang liep, hoorde ik een oude vrouw om water vragen. Volgens de regels mocht ik de keuken niet uit, maar toch gaf ik haar een glas water. De ogen van de dame lichtten op. Toen pakte ze mijn hand: ’Blijf nog een paar minuutjes bij me!’   Ik legde uit dat ik dat niet kon doen, omdat ik dan het risico liep mijn baan te verliezen. Maar haar blik die om aandacht smeekte kon ik niet weerstaan. Ik besloot bij haar te blijven. Ze vroeg me om samen te bidden. Op het einde zei ze: ‘Zing alsjeblieft iets’. Ik zong een bekend liedje dat zegt dat we niets met ons mee moeten nemen, alleen liefde. De andere bewoners stonden aandachtig toe te kijken. De vrouw was gelukkig. Kort daarna overleed ze. Ik verloor mijn baan omdat ik de keuken had verlaten. Mijn familie die ver weg woont, had mijn hulp nodig, maar ik ben in vrede. Ik heb voor die vrouw gezorgd en zij heeft de belangrijkste stap in het leven niet alleen hoeven te zetten”.

 

Printversie in PDF


IMPULS VOOR DE MAAND, gebaseerd op teksten van Letizia Magri, is in Uruguay begonnen in het kader van de dialoog tussen mensen van verschillende religieuze en niet-religieuze overtuigingen met als motto “de dialoog opbouwen”. Het doel van deze publicatie is bij te dragen tot en het bevorderen van het ideaal van universele broederschap. DE IMPULS VOOR DE MAAND wordt momenteel in dertien talen vertaald en in meer dan 25 landen verspreid.