Mei 2024

Liefde vervult ons

Ieder mens heeft vanaf zijn geboorte de hulp van ouders nodig, de hulp van anderen. Deze liefde leert ons lief te hebben in woorden en daden. Als we ouder worden ontdekken we dat echte liefde moed en inspanning vraagt, met het risico van tegenslag en lijden. Maar wie dat risico durft te nemen, ervaart de vrijheid en vreugde van wie zichzelf geeft. Door lief te hebben bevrijden we ons van een egoïsme dat ons afsluit van de ander en vinden we de gemeenschap met onze boers en zusters. Het is zoals wanneer twee elektrische polen elkaar raken, er verbinding ontstaat en het licht gaat branden. Om ons heen wordt alles verlicht.

Chiara Lubich vertelt dat het getuigen van deze liefde de grootste omwenteling is die we in de wereld van vandaag kunnen veroorzaken. Hoe kunnen we dat doen? Hoe kunnen we deze hogere liefde leven? Door die, met vallen en opstaan, lerend in praktijk te brengen. Op de eerste plaats in dienst van wie dicht bij ons staan. Te beginnen met de kleine dingen, vanaf de meest nederige diensten. We zullen ernaar streven om hen als eerste lief te hebben, onthecht van onszelf, door het omarmen van de wisselvalligheden en moeilijkheden, klein of groot, die deze keuze met zich mee kan brengen. Op deze manier zullen ook wij spoedig liefde ervaren, licht, vrede en innerlijke vreugde.

Lucia bezoekt samen met haar vriendin vaak een bejaardentehuis. Op een dag ontmoeten ze  een goed opgeleide en rijke, oude man, Aldo. Hij kijkt de twee jonge vrouwen aan met een sombere blik: “Waarom komen jullie hier? Wat wil je van ons? Laat ons in vrede sterven!” Lucia laat zich niet ontmoedigen en zegt tegen hem: “We zijn hier voor u, om elkaar te leren kennen, om vrienden te worden”. De twee geven niet op en blijven doorgaan met hun bezoeken. Roberta vertelt: “Die man was bijzonder gesloten, hij leek wel depressief. Hij geloofde niet meer in de liefde. Lucia was de enige die erin slaagde zijn hart te raken. Ze kon urenlang naar hem luisteren.” In stilte bad Lucia voor hem, en gaf hem iets cadeau dat haar heel dierbaar was en dat hij aannam. Op een dag horen Lucia en Roberta dat Aldo gestorven is. In zijn laatste uren had hij Lucia’s naam genoemd. Met in zijn handen het cadeau dat zij hem had gegeven.

.

Tekst in PDF

 

 

IMPULS VOOR DE MAAND, gebaseerd op teksten van he Woord van Leven, is in Uruguay begonnen in het kader van de dialoog tussen mensen van verschillende religieuze en niet-religieuze overtuigingen met als motto “de dialoog opbouwen”. Het doel van deze publicatie is bij te dragen tot en het bevorderen van het ideaal van universele broederschap. DE IMPULS VOOR DE MAAND wordt momenteel in dertien talen vertaald en in meer dan 25 landen verspreid..