U sadašnjoj slici sveta, koji proživljava velike promene i ide ka sve više multikulturalnom i multietničkom društvu, Pokret Fokolara se zalaže za promovisanje dijaloga između religija, kako verski pluralizam čovečanstva ne bi bio uzrok podela i ratova, nego kako bi doprineo bratstvu i miru na svetu. Više hiljada vernika različitih religija dele, koliko im je to moguće, duh Pokreta i sarađuju u postizanju njegovih ciljeva.

Svetsko širenje duha Fokolara doprinelo je otvaranju dijaloga sa svim velikim religijama sveta, preko ličnih odnosa sa njihovim sledbenicima, ali preko susreta sa liderima različitih pokreta.

Kjara Lubik je lično pokrenula međureligijski dijalog i on je obilno urodio plodom zahvaljujući njenoj duhovnosti.

Godine 1977. u Londonu ona je primila nagradu Templeton za “napredak religije i mira”. Svoje iskustvo je izložila pred velikim skupom predstavnika svih religija. Imala je duboki utisak da su svi prisutni, čak i pripadnici drugih vera, deo jedne porodice. Izlazeći iz te sale baš predstavnici različitih religioznih tradicija (budisti, muslimani, jevreji, hindusi i drugi) su joj srdačno čestitali. To je bio dokaz da duhovnost Pokreta može da se deli ne samo sa hrišćanima, već na neki način, i sa osobama drugih vera. Ove okolnosti su bile za Kjaru Lubik Božji znak da shvati da Pokret treba da se otvori dijalogu sa osobama svih religija, tako da je ovaj događaj označio početak međureligijskog dijaloga.

Godine 1981. saopštila je svoje iskustvo života po Jevanđelju u jednom hramu u Tokiju pred 10.000 budista i bila prva hrišćanka koja je to učinila. Godine 1997. godine obratila se monasima i monahinjama na Tajlandu. Iste godine pozvana je da govori u istorijskoj džamiji ”Malkom X” u Harlemu (Njujork) pred 3000 afro-američkih muslimana. Susret će se ponoviti 2000. godine u Vašingtonu pred 5000 hrišćana i muslimana.

 Temelj

Dijalog koji promoviše Pokret Fokolara se zasniva na duhovnosti i, na poseban način, na centralnosti ljubavi. Ljubav nailazi na pozitivne reakcije u drugim religijama i kulturama, zahvaljujući Zlatnom pravilu: „Čini drugom ono što bi želeo da drugi tebi čini“. Plodonosan dijalog se gradi upravo kroz realizaciju Zlatnog Pravila.

 Posledice dijaloga

Ponovno otkriće sopstvenih religijoznih korena, onoga što spaja i živo iskustvo bratstva, su neke od posledica dijaloga koji se ostvaruje u ovom duhu zajedništva, koji doprinosi izgradnji jedinstva ljudske porodice. Jača se zajednički doprinos da budemo graditelji jedinstva i mira, posebno tamo gde nasilje, rasna i religijozna netolerancija grade ogromne podele među sastavnim delovima društva. Tako nastaju i bitni zajednički humanitarni projekti.

Životne priče

test_marius=
Papa Franja poslao poruku učesnicima “EcoOne” inicijative Pokreta fokolara

Papa Franja poslao poruku učesnicima “EcoOne” inicijative Pokreta fokolara

Integralna ekologija zahteva duboko unutrašnje obraćenje
U poruci učesnicima skupa EcoOne, ekološke inicijative Pokreta fokolara, papa Franja je istakao da je preko potreban nov i uključiviji društveno-ekonomski poredak i da valja prekinuti logiku iskorišćavanja i egoizma

Potrebna je odlučna volja za razvojem i primenom konkretnih mera koje podupiru dostojanstvo svih osoba u njihovim ljudskim, porodičnim i poslovnim […]

[Pročitaj više]
test_marius=
Patrijarh Vartolomej I u poseti Međunarodnom centru Fokolara

Patrijarh Vartolomej I u poseti Međunarodnom centru Fokolara

U utorak 20. oktobra, Njegova svetost Vartolomej I, vaseljenski carigradski patrijarh, posetio je Međunarodni centar Fokolara u Roka di Papa. Dočekala ga je predsednica Marija Voče i posetili su kuću u kojoj je živela Kjara Lubik. Patrijarh se pomolio na Kjarinom grobu. Zatim su razmenili pozdrave i poklone. Prisustvovali su takođe kopredsednik Hesus Moran i […]

[Pročitaj više]
test_marius=
Mitropolit Genadios Zervos: čovek dijaloga i jedinstva

Mitropolit Genadios Zervos: čovek dijaloga i jedinstva

Kratak profil mitropolita koji je bio veliki prijatelj Fokolara; ujedno izraz molitve i bliskosti Marije Voče u ime Pokreta…
Dana 16. oktobra Pravoslavna arhiepiskopija Italije i Malte saopštila je da je mitropolit Genadije »prešao u nebo«.[1]
 
Živeo je 57 godina u Italiji, prvo kao paroh u Napulju, 1970. godine kao biskup Kratea, a zatim od 1996. kao […]

[Pročitaj više]