Ko smo mi?

Pokret fokolara ili „Marijino Delo“ je crkveni pokret za duhovnu i društvenu obnovu, proširen na svih 5 kontinenata, poput malenog naroda raznih rasa, kultura i jezika. Ljudi najrazličitijih profesija i društvenih slojeva, hrišćanskih tradicija, religija i uverenja nastoje da budu seme solidarnijeg i ujedinjenijeg sveta.

Pokret je raširen u 194 zemlje, a svoje centre ima u 81-oj zemlji.

Fokolar„focolare” je italijanska reč koja označava ognjište, mesto u kući na kome se kraj vatre okuplja porodica da se ogreje. Fokolari su srce Pokreta. To su male zajednice muškaraca i žena u celibatu koji su na raspolaganju Pokretu fokolara u svetu, među njima ima i osoba u braku.

Harizma pokreta je jedinstvo na temelju Hristovog zaveštanja: ”Da svi jedno budu” (Jn 17, 21).

Cilj je pomoć izgrađivanja ljudske porodice u duhu bratstva.

Sredstvo za ostvarenje cilja je put dijaloga koji nastaje spontano, kroz iskustvo ljubavi u međusobnim odnosima i kroz širenje duhovnosti u svetu. Pokret je sveobuhvatna lepeza hrišćana različitih Crkava i osoba bez religioznog uverenja, iz različitih kulturnih sredina. Dijalog je najbolji put za prevazilaženje konflikata i predrasuda, za podsticanje jedinstva i saradnje, a bez sinkretizma i kroz vernost sopstvenom identitetu.

Osnivač pokreta je Kjara Lubik (1920.-2008.), rođena u Trentu, u Italiji.

Zvanično priznanje od strane Svete Stolice je prvi put izdato 1962. godine. Potom, uzimajući u obzir neprestani razvoj Pokreta, ponovo u 1990. godini i marta 2007. godine. Pokret podržavaju i poglavari drugih hriščanskih Crkava.

Priznanja:

Pokret Fokolara postavlja mostove među ličnostima, generacijama, društvenim slojevima i narodima u vremenu u kojem razlike, etničke i verske, prečesto dovode do žestokih konflikata glasi obrazloženje nagrade UNESKO-a koja je dodeljeno Kjari Lubik 1996. godine za ”edukaciju za mir”. Njena podrška miru i jedinstvu potvrđena je i drugim međunarodnim priznanjima, kao što su Evropska nagrada za prava čoveka 1998. godine i zvanja počasne građanke velikog broja gradova, među kojima su: Buenos Aires, Rim, Firenca, Torino, Milano.

Životne priče

test_marius=
Reč života – avgust 2020.

Reč života – avgust 2020.

Ko će nas rastaviti od ljubavi Božije? (Rm 8,35)
Pismo koje apostol Pavle piše hrišćanima Rima izuzetno je bogat tekst. U stvari, ono izražava snagu Jevanđelja u životu svake osobe koja ga prihvati, revoluciju koju ova najava donosi: Božja ljubav nas oslobađa! Pavle je to doživeo i želi da to svedoči rečima i primerom. Ta vernost Božjem […]

[Pročitaj više]
test_marius=
Suština dobročinstva

Suština dobročinstva

Zatvorenost je često iskušavala naše dobročinstvo. Nije lako živeti u zatvorenom, a jedan pored drugog. Kad smo vrlo bliski, dodirujemo granice jedni drugih i one traže od nas »više ljubavi« koja se zove »trpeljivost«. Utešno je znati da se i Kjara Lubik susrela s tom vrstom teškoća u svom životu u zajednici. Evo njenog iskustva.
(…) […]

[Pročitaj više]
test_marius=
Fon der Lejen: udružiti svoja srca u zajedničke akcije za Evropu

Fon der Lejen: udružiti svoja srca u zajedničke akcije za Evropu

Predsednica Evropske komisije odgovara na pismo kojim građanske i političke grane Pokreta fokolara, Novo čovečanstvo i Politički pokret za jedinstvo, traže od evropskih političkih predstavnika da naprave „pakt o bratstvu”. On ih obavezuje da sebe smatraju članovima evropske i nacionalne otadžbine i da pronalaze zajednička rešenja za pitanja koja još uvek stoje na putu evropskog […]

[Pročitaj više]