Ko je Kjara Lubik?

Kjara Lubik  (1920.-2008.) je osnivač Pokreta fokolara. Među harizmatičnim ličnostima i verskim liderima XX veka, doprinela je jačanju svoje verske zajednice, otvorila je značajne stranice u istoriji međuhrišćanskog i međureligijskog dijaloga. Dobila je priznanje i podršku od strane mnogih crkvenih poglavara.  Dobitnik mnogih međunarodnih priznanja, među kojima su Nagrade Templeton “Za napredovanje religije”, UNESKO “Edukacija za mir”, Evropska nagrada za prava čoveka, počasne doktorate i počasna građanstva; držala govor u ON-u, UNESKO, Svetskom Savetu Crkava, Evropskom Parlamentu, u parlamentima i na univerzitetima različitih Zemalja. Bila je neumorni promoter kulture jedinstva i bratstva među narodima. Milioni ljudi u svetu danas žive duhovnošću jedinstva. U toku je proces kanonizacije.

Šta su Marijapoli?

Marijapoli, etimološki “Marijin grad”, kamp je tipičan za Pokret fokolara. Odrasli, mladi i deca, osobe različitog porekla, sastaju se na nekoliko dana da bi zajedno proživeli iskustvo bratstva u svetlu univerzalnih vrednosti Jevanđelja. Marijapoli se održavaju svake godine u mnogobrojnim zemljama sveta i imaju kao osnovnu vodilju “zlatno pravilo” koje poziva da činimo drugima ono što bismo želeli  sebi samima. Detalnije…

Šta su pilot-gradići?

Pilot-gradići su centri različitih veličina, u kojima se oni koji tu žive ostvaruju kroz rad, učenje i u drugim aspektima života, po zapovesti jevanđeljske ljubavi “Volite jedni druge kao što ja voleh vas” (Jovan 15,12). Ovi gradići se nazivaju i stalnim Marijapolima. Prvi od njih,  Lopijano, razvio se u Italiji,  a drugi postoje u različitim delovima sveta.

Kako se može postati deo Pokreta fokolara?

Možete se uključiti u Pokret privrženošću njegovoj duhovnosti i primenom jevanđeljskih zapovesti u svakodnevnom životu. Ako želite da produbite duhovnost i da učestvujete u inicijativama možete da kontaktirate fokolare ili zajednicu koja vam je najbliža. Postoje razni organizovani seminari i škole u kojima možete učestvovati (Marijapoli, kongresi, seminare za porodice itd…).

Kako bismo mogli pristupiti nekim socijalnim projektima ili inicijativama Pokreta Fokolara?

Posetite sajt u odeljku posvećenom socijalnim programima ili sledeće sajtove:

Kako dobiti obaveštenja o životu i aktivnostima Pokreta fokolara?

Obaveštenja možete dobiti preko zvaničnog međunarodnog sajta  www.focolare.org, sajta u Srbiji  ili kontaktirajte nas direktno.