Šta su Marijapoli? Marijapoli, etimološki “Marijin grad”, je kamp tipičan za Pokret fokolara. Odrasli, mladi i deca, osobe različitog porekla, sastaju se na nekoliko dana da bi zajedno proživeli iskustvo bratstva u svetlu univerzalnih vrednosti Jevanđelja.

Marijapoli se održavaju svake godine u mnogobrojnim zemljama sveta i imaju kao osnovnu vodilju “zlatno pravilo” koje poziva da činimo drugima ono što bismo želeli  sebi samima.

Ovi dani pruže priliku da se iskusi kako bi izgledao svakodnevni život ako u osnovu svakog odnosa stavi se slušanje, besplatnost, darivanje.

Istorija Marijapolija

U teškom posleratnom periodu, dok se u evropskim narodima polako zarastaju rane Drugog svetskog rata, svakog leta u planinama Dolomiti, u severnoj Italiji, grupi novonastalog pokreta se pridružuje sve veći broj mladih, porodica, radnika, stručnjaka, političara.

Tako se rađa Marijapoli, model društva obnovljenog jevanđeoskom ljubavlju. Susreću se Italijani, Nemci, Francuzi, osobe svih društvenih slojeva, koji postaju svedoci rastapanja mržnje i podeljenosti.  Iskustvo bratstva koje se osećalo i koje se doživi i dan danas u mnogim zemljama sveta gde se ponavlja ovo originalno iskustvo.

Pokret fokolara se brzo širi: u Italiji, zatim od 1952. godine u drugim zemljama Evrope, a od 1958. i na drugim kontinentima. Godine 1959. broj učesnika Marijapolija u Dolomitima dostigao je 10.000 osoba. Bile su predstavljene 27 zemalja iz različitih kontinenata. Na tom Marijapoliju, a zatim i 1960. godine u Friburgu, Kjara Lubik govori o jevanđeoskom zakonu ljubavi između naroda i predlaže “voleti otadžbinu drugoga kao svoju”.

Posle su se ovi gradići Marijapoliji umnožili u čitavom svetu i do danas se održavaju svake godine na svih 5 kontinenata.

Po njihovom primeru su se u svetu rodili i „trajni Marijapoliji“, pilot-gradići Pokreta, kojih danas ima dvadesetak, u različitim fazama razvoja. Prvi od njih rodio se 1964. u Italiji, u Lopianu.

U Srbiji  počevši od Tekija pa do Sokograda, Vršačkog brega i Deliblatske peščare tradicionalni letnji Marijapoli ostaje dragoceno iskustvo zajedništva u različitosti.

 

Članci

Šta je to Mariapoli?

Šta je to Mariapoli?

Pokret fokolara već više od pedeset godina neprekidno (uz pauzu od dve godine 2020/21. zbog korone) organizuje susret porodica pod nazivom »Mariapoli«. Susret se odvija u letnjem razdoblju, u drugoj polovini meseca jula (posle Petrovdana po julijanskom kalendaru), a ove godine održan je od 14. do 17. jula u Vršcu i prisustvovalo mu je 120 učesnika iz Srbije i Crne Gore.

[Pročitaj više]

Marijapoli na Srebrnom jezeru

Marijapoli na Srebrnom jezeru

1949. planinski venac Dolomita severne Italije bio je mesto rađanja ideje o duhovnim okupljanjima pripadnika jednog još uvek mladog, ali narastajućeg pokreta Fokolara, a koja će vremenom steći prepoznatljiv naziv – Marijapoli.

[Pročitaj više]

Prvi evropski Marijapoli

Prvi evropski Marijapoli

Ukupno 2650 ljudi iz 38 evropskih i neevropskih zemalja okupilo se u mestima Tonadiko i Dolini Primijero u netaknutim Dolomitima, gde je pre 70 godina – 1949. godine Kjara Lubik imala neverovatno mistično iskustvo.

[Pročitaj više]