Fokolari su prisutni u Srbiji već od šezdesetih godina dvadesetog veka.  Prvi fokolar otvara se u Subotici 1976. gde boravi do 1978. Sem toga, otvaren je još jedan fokolar u Novom Sadu (period 1977-1980), a fokolar iz Subotice seli se u Beograd 1978., gde se i danas nalaze muški i ženski centri Pokreta fokolara.

Ovi centri predstavljaju zajednice laika koji su potpuno posvećeni Bogu i duhovno podržavaju živote zajednica i pojedinaca na teritoriji centralne Srbije, Vojvodine i Crne Gore. Veliki podsticaj razvoju i formiranju prvih zajednica, prisutnih u Vojvodini, dali su rimokatolički i grkokatolički sveštenici. Na teritoriji Srbije postoji oko 2.500 pripadnika i simpatizera Pokreta.

Duhovnost jedinstva podstiče članove Pokreta da produbljuju zajedništvo među hrišćanima katolicima, pravoslavnima i evangelistima i da u duhu bratske ljubavi i uzajamnog poštovanja doprinose zbližavanju Crkava i naroda u Srbiji. Po primeru prvih hrišćana članovi Pokreta fokolara imaju zajediništvo materijalnih dobara.

Porodice

Zajednice porodica fokolara iz susednih zemalja pomogle su da se u mnogim krajevima Srbije aktiviraju grupe bračnih parova u Pokretu fokolara i postanu pokretači raznih aktivnosti u oblasti vaspitanja dece, ali isto tako i u očuvanju porodica na čvrstim hrišćanskim vrednostima.

Omladina

Jedna od živih realnosti u Pokretu su deca i omladina. Oni kroz igru i priču, sport i dijalog uče osnovne vrednosti života, učestvuju u priredbama za Božić i slično. Svake godine deca  iz Pokreta organizuju akcije za pomoć siromašnim porodicama i starim osobama, posete deci sa poteškoćama, kao i sportske dane i letnje kampove.

2005. godine 300 dece trčalo je stazama Kalemegdana u svetskoj štafeti RUN4UNITY. pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, kako bi time pokazali svoje zalaganje za mir. U 2007. trka za mir je održana na Petrovaradisnkoj tvrđavi, a 2012. trčalo se  ulicama Zrenjanina.

U avgustu 2012. godine 200 mladih iz Srbije učestvovalo je na svetskom festivalu mladih u Budimpešti – Genfest-u, koji je održan pod naslovom  “Let’s Bridge” (Gradimo mostove).

U društvu

Vremenom se otvaraju putevi za kontakt i sa mnogim predstavnicima društvenog života koji u idejama Pokreta nalaze odgovor na težnje koje nose u srcu, tako da se širi mreža zajedništva dajući novo lice sredini. U toj nameri organizovano je više velikih skupova kao što su na primer manifestacija Zajedno za Evropu 2004. u Beogradu u Sava Centru i Festival porodica  (Familyfest) 2005.  u Novom Sadu na kome se okupilo 1300 osoba.

U okviru društvenih delatnosti Pokreta, 19 preduzeća iz Vojvodine su uključeni u Ekonomiju zajedništva, projekat namenjen siromašnima. Uzajamna pomoć članova fokolara u zemlji i međunarodna mreža solidarnosti omogućuju pomoć mnogim porodicama i deci koja se nalaze u teškim uslovima.

Izdavačka delatnost

Od 2003. godine izlazi u Beogradu dvomesečna revija “Novi Svet” koja širom Srbije svedoči o duhovnosti jedinstva. Prva knjiga Kjare Lubik na srpskom jeziku, štampana ćirilicom, “Biti Tvoja Reč”, predstavljena je 2012. godine u Beogradu i u Matici srpskoj u Novom Sadu u saradnji sa RTV „Beseda“ pravoslavne eparhije bačke.

Marijapoli

Kao posebno dragoceno iskustvo zajedništva u različitosti ostaje tradicionalni letnji Marijin grad – Marjiapoli koji se svih ovih godina održava u Srbiji, počevši od Tekija pa do Sokograda, Vršačkog brega i Deliblatske peščare. Kroz produbljivanje duhovnosti jedinstva (na predavanjima, zajedničkim molitvama, razgovorima uz šetnju, u raznim radionicama, forumima i sl.), Marijapoli je postao mesto dijaloga i uzajamnog upoznavanja u duhu jevanđelske ljubavi, a po uzoru na život hrišćana u Ranoj Crkvi.

 

Životne priče

test_marius=
Pozvani i poslati

Pozvani i poslati

U Pastoralnom centru papa Ivan Dobri u Beogradu od 22. do 26. 11. 2023. održao se godišnji susret članova Djela Marijina – Pokreta fokolara srednje i istočne Europe.

[Pročitaj više]