Jedinstvo i politika

 
U čitavom svetu obeležena sedma godišnjica smrti službenice Božje Kjare Lubik. Rim, Madrid, Seul i Strazbur - samo su neki od gradova u kojima su od 12. do 15. marta održani veliki skupovi na kojima je razmatrana politička dimenzija misli Kjare Lubik.

U italijanskom parlamentu 300 mladih animatora Pokreta fokolara iz čitavog sveta, kršćana i pripadnika drugih religija, predstavilo je svedočanstva vezana za društveno-političku situaciju svoje zemlje. Predsednica Predstavničkog doma Laura Boldrini posebno im je zahvalila za njihovu odvažnost da ovim susretom smanje udaljenost između institucija i građana i podstakla ih da se angažuju za opšte dobro da bi mogli da utiču na odluke vlasti.

A da su za to sposobni, dokazuje i kampanja Slot mob u Italiji, gde su uspeli da iniciraju promenu zakona o igrama na sreću.

Zaista, kako je tom prilikom rekao poznati ekonomista Luiđino Bruni: ne treba posustati ako smo manjina, jer upravo kreativne manjine podstiču preobražaje u društvu.

Skupu je prisustvovalo i dvoje mladih iz Srbije.

Istog dana po podne osobe angažovane u političkom životu i javnoj upravi sudelovale se u programu s razmišljanjima, svedočanstvima i dijalogom o osnovnim pokretačkim idejama Kjare Lubik.

Njena jednostavna i snažna vera, povezana s izvanrednom sposobnošću iščitavanja savremenog doba, prihvatajući njegove izazove, nadahnjuje živote hiljada osoba po svetu, neprestano podstičući nacionalne i međunarodne institucije u unapređivanju vrednosti bratstva i uzajamnog poštovanja u korist dijaloga u porodici, zajednici, među narodima“, napisao je u svojoj poruci italijanski predsednik Serđo Matarela. Predsednik Senata Pjetro Grasi smatra da je Kjara Lubik uzdigla pojam sveopštog bratstva do političke paradigme kadre da prevlada različitosti, pa zato možemo da je smatramo velikom učiteljicom, pogotovo novih generacija. Ona je i dalje važna referentna tačka – ne samo za hrišćanski svet, nego i za sve one koji su u službi mira i solidarnosti, rekao je.

U Strazburu je održan trodnevni seminar posvećen temi bratstva kao političke kategorije, u Južnoj Koreji susret u parlamentu poslanika i osoba angažovanih u javnoj upravi. U Kuritibi u Brazilu, poslanici, gradonačelnici i građani priredili su forum posvećen temi “Političko promišljanje i delovanje Kjara Lubik“, u Madridu je održan seminar o ulozi Evropske unije u izgradnji mira i pravde u svetu. Zatim u Kanadi, Kolumbiji, Hondurasu, Nemačkoj, Portugaliji, Češkoj, Irskoj, Mađarskoj, Sjedinjenim Američkim Državama.

Sledeća godišnjica mogla bi da bude prilika da se istaknu pozitivna iskustva iz celog sveta, tamo gde političari i građani zajedno rade za opšte dobro”, izjavila je predsednica Pokreta Marija Voče.

Na svim skupovima čule su se želje da mladi – koji politiku danas često gledaju sa strahom ili bez interesovanja – i odrasli ponovo otkriju politiku kao uzvišeni poziv, koji otvara srce prema svim osobama, pogotovo onima koje imaju potreba, sami su i odbačeni, ne samo u vlastitoj zemlji, nego i u čitavom čovečanstvu.

Rules(500)