Letnji međunarodni kamp u Deliblatskoj peščari

 
Predivno zelenilo livade u koju se harmonično uklapaju zgrade i strukture Sportsko-rekreativnog centra Čardak, toplo je poželelo dobrodošlicu svim posetiocima, koji su ovog puta stizali iz najrazličitijih krajeva sveta.

Glavni gosti bili su mladi, između 13 i 18 godina, a sa njihvim pratiocima ukupno je bilo 280 učesnika Međunarodnog kampa “Hombre mundo”.

DSCN8261Dolazak nije bio lak, dečaci iz Alžira prespavali su prvu noć na aerodromu zbog problema sa vizom. Paragvajci su dobili vizu nekoliko dana pred polazak, kada su već mislili da se njihov san neće ostvariti, ali je srpska ambasadorka u Argentini reagovala i za jedan dan su dobili vizu. Autobus sa Rumunima i Englezima stigao je tek drugog dana ujutro na odredište, posle 24 sata vožnje.

Ali ništa nije moglo zaustaviti veselo oduševljenje mladih u očekivanju susreta istočne i zapadne Evrope, predstavnika Južne Amerike i Bliskog Istoka, te želje da se upoznaju i druže, razmene mišljenja, razgovaraju i plešu, igraju i rade zajedno.

Svih sedam dana, od 16. do 23. jula bili su praćeni bogatim i toplim sunčevim zracima, a svaki je dan imao svoju specifičnost.

Možda da počnemo sa Sajmom naroda. U ponedeljak uveče predstavili su se, na štandovima, plesovima ili nečim tipičnim za njihovu zemlju, prvo narodi Istočne Evrope: Srbija, Makedonija, Slovačka, Češka, Rumunija i Bugarska. Mogli su se isprobati kulinarski specijaliteti, zaplesati narodna kola ili fotografisati se u češkoj narodnoj nošnji.

Dok su se ostali narodi predstavili u petak: Francuska, Irska, Veliko Britanija, Švedska, Švajcarska, Italija, Paragvaj, Argentina i Alžir. Mogli ste probati sveže ispečene creps, dulce di leche (slatko mleko) iz Argentine, švajcarske slatkiše, ili obući se u smaragdne boje Irske sa visokim šeširom i dugom bradom.20170721_211952

Kako bismo se dublje upoznali, svako jutro mladi iz dve države su kratko opisivali poteškoće i izazove sa kojima se susreću, a i koja su bogatstva njihove zemlje. Sami su pripremali jutarnju misao te svojim iskustvima dali podsticaj kako da živimo Zlato pravilo, kulturu davanja, da idemo protiv struje ili u susret boli. Posebno je bilo dirljivo iskustvo mlade Sirijke koja je morala da beži iz svoje zemlje i težak dolazak u sasvim drugu zemlju Švedsku.

Glavna tema ovog Kampa bila je komunikacija. Prva nam je na tu temu pričala Snežana Pavlović, saradnik Ministarstva prosvete, nauke i tehničkog razvoja,  bivši novinar, te nam iz ličnog iskustva predstavila poziv novinara te podstakla nas da budemo vesnici istine i da volimo pisati i komunicirati kako bismo dali svoj doprinos čovečanstvu.

Kroz celodnevne radionice trećeg dana mladi su po grupama razrađivali svoje ideje i predloge za bolju i iskreniju komunikaciju na svetskom nivou. Ujutro im je Gabrielle Maffoni, trenutno na studijama u Edinburgu, predstavio prednosti a i zamke društvenih mreža, sa posebnim osvrtom na komunikaciju uživo za razliku od virtualnih odnosa.

DSCN8693Dotakli smo se i teme o ličnoj slobodi koju je predstavio Agostino Spolti iz Centra Gen3 (Rim, Italija)  kao i izazov „kako biti različit“ o čemu su govorili Enkar J. Kutiljas (Španija) i Kristijano Lazarini (Italija).  Posle svake teme mladi su u grupama od dva naroda razgovarali i razmenili mišljenja i lična iskustva.

Veliko uzbuđenje i pripreme bile su uoči koncerta u gradu Kovinu, koji se održao u sredu 19. 07. Ispred šarenog društva građana Kovina, zamenika gradonačelnika i živahnih navijača mladih iz Čardaka. Tu su se ređala kulturna a i moderna izvođenja plesa, muzike i pesama mladih iz kampa te Kulturnog umetničkog društva iz Kovina. Mogli smo za jedan sat obići svet  i uroniti u srpsku kulturu, njenu raznolikost i živahnost temperamenta.

Četvrti dan bio je posvećen radnim akcijama i poseti Srbije. Tri autobusa otišla su u grad Kovin i Skorenovac gde su mladi celo prepodne pomagali u sređivanju okoliša, bojenju klupa, ograde, sređivanju cveća, a poslepodne su posetili Beograd. Druga dva autobusa posetila su terapeutske zajedniceZemlja živih” na Čeneju i Vilovu gde su se upoznali sa štićenicima koji se leče od zavisnosti i čuli njihova dirljiva i snažna svedočanstva. Posle toga su obišli manastir Kovilj i Novi Sad. Treća grupa otišla je u Braničevsku eparhiju gde su pomogli u sređivanju parohije u Turiji, a posle bogatog ručka – pravih srpskih domaćih specijaliteta, posetili manastir Tumane i Golubačku tvrđavu. Tu je otišla grupa iz Argentine i Paragvaja za koje je to bio prvi susret sa pravoslavnim svetom  te su bile prepuni pitanja. Otac Nikola Soldatović predivno im je predstavio bogatu tradiciju pravoslavlja te objasnio smisao svakog znaka ili gesta, ikone…

Mladi iz zajednice “Zemlja živih” zajedno sa sveštenikom Brankom Ćurčin posetili su nas i na Čardaku kako bi svi mogli čuti njihova svedočanstva. Došli su Filip i Una koji su velikom iskrenošću opisali svoj životni put, kako su stigli do dna i kako se polako uzdizali uz pomoć zajednice koja ima jako stroga i zahtevna pravila, ali koja bi bila, tako nam se činilo, jako korisna i svima nama. Mudrost oca Branka i njegovo dugogodišnje iskustvo svima je otkrivalo nove horizonte.

Različitost Crkava pa čak i religija (prisutnost muslimana iz Alžira) bila je značajna tih dana. Svakog dana za katolike održavala se sveta Misa, a za pravoslavne – večernje službe.DSCN8738

U utorak posetio nas je beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar koji je predvodio večernju svečanu Misu. Na propovedi je naglasio kako se nalazimo u zemlji koja je most između Istoka i Zapada, osvetlio je istorijske momente koji su doveli do toga te mlade pozvao na rad za jedinstvo, jedinstvo koji ima svoj uzor u svetoj Trojici. Mladi su oduševljeno primili njegovu poruku, slikali se sa njim i zahvalili mu.

U subotu nas je posetio apostolski nuncij mons. Lučiano Suriani koji je predvodio svečanu svetu misu, na kojoj smo učestvovali svi zajedno. I on nas je podstakao da prevazilazimo različitosti u gradnji pravog jedinstva i ukazao da će iskustvo tih dana biti temeljno za budućnost.

U kampu su, uz blagoslov Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve učestovali  veroučitelji i njihovi učenici iz Beogradske arhiepiskopije i iz Eparhija bačke, banatske i sremske.  Po blagoslovu njegovog preosveštenstva, vladike Nikanora, u nedelju je bila služena svečana sveta Liturgija koju je predvodio arhijerejski namesnik, otac Dušan Vasić uz učešće lokalnog  sveštenstva. Bila je to predivna mogućnost za decu koja su došla iz raznih krajeva sveta da dožive lepotu pravoslavlja i približe se najvećoj duhovnoj lepoti Srbije.

Bilo je to neverovatno iskustvo! Od meditacije pod zvezdama, gde smo ležeći na travi i gledajući u zvezdano nebo razmišljali o tome kako je svaka zvezda lepa, a još lepše sazvezđe; do večernjih plesova, zajedničke velike igre koju su organizovali Francuzi, preko pričanja na raznim jezicima, rukama i pogledima,do upoznavanja po grupama.. i umora i vrućeg sunca, koji nisu bili prepreka predivnoj atmosferi.

Poslednjeg dana Agostino nam je saopštio da je sledeći Kamp Čovek-svet u Keniji za tri godine. Do viđenja tada!

Pripremila Martina Starbek

Fotogalerija

Rules(500)