Nakon 10 godina: pogled na društveni značaj harizme jedinstva

 
Dana 14. marta 2018. godine obeležava se deseta godišnjica smrti Kjare Lubik. Zajednice Pokreta fokolara širom sveta proslavljaju ovu godišnjicu mnogobrojnim inicijativama, zasnovanim na delovanju harizme jedinstva kao pokretačkog duha društvenih promena.

250818146bCentralna proslava održana je 3. marta u Centru Marijapoli u Kastel Gandolfu blizu Rima gde se okupilo oko 2.000 učesnika sa pet kontinenata. To je bio sveobuhvatni pogled od 360º na društveno lice harizme Kjare Lubik. Prisustvovali su takođe Kardinal Pjetro Parolin, državni sekretar Vatikana i ličnosti iz sveta kulture, komunikacija i različitih institucija.

Za Kjaru je velika draž sadašnjeg vremena bila “prodreti u najvišu kontemplaciju i ostati sjedinjen sa svima, čovek pored čoveka”. Serđo Zavoli, (poznati italijanski novinar) duboko je poznavao Kjaru te ju je nazvao „mističar jedinstva između neba i zemlje“, rekavši da je Kjara napravila zaokret u mistici Trojstva: “Kada Bog živi u intimnosti nečije duše, On počinje da živi među ljudima u komunikaciji – ponavljajući njene reči – sa Bogom u meni i sa Bogom u bratu. Nije slučajno da nas Kjarina misao podstiče da ponovo sastavimo fragmente nedeljivog, odnosno čoveka, i ponovo sastavimo raskide deljivog, odnosno zajednicu. “

Društvena promena koja iz toga proizlazi pokrenula je, od samog početka Kjarinog iskustva u njenom rodnom gradu Trento, inicijative sa značajnim društvenim uticajem. Danas one postoje širom sveta, uobličene su karakteristikama određenih regiona i kultura, to su socijalni projekti i akcije, pokrenuti radi pomoći u rešavanju specifičnih situacija osoba, grupa i zajednica u potrebi.

Marija Voče na pitanje za šta Fokolari treba da se zalažu danas, 10 godina nakon smrti osnivača, odgovara: “sačuvati apsolutno jedinstvo sa izvorom koji je za nas Kjara, to jest sačuvati vernost prvobitnoj harizmi takvoj kakva je nama bila preneta; povratak životu prvih vremena da bi se otkrila ta ista radikalnost koja je i danas potrebna, možda čak i više. Raditi na razvoju Pokreta kako bi postao instrument shodno zamisli Boga koji nosi ovu duhovnost zajedništva u svet i doprinosi izgradnji  jedinstva ljudske porodice. Produbljivanje znanja i prenošenja na svima dostupan način ove velike harizme koju je Bog dao Kjari i koja ima u sebi ne samo duhovne, već i doktrinarne, društvene i političke aspekte koji mogu da utiču u svim sferama života».

Marija Voče ne krije ubeđenje da je danas vidljivost uticaja Pokreta fokolara na ljudske i društvene sredine, iako dobra, “još uvek previše lokalizovana”, a zatim komentariše: “Mislim da ova vidljivost treba da bude efikasnija i opširnija: možda Pokret mora da postane poznatiji i širom sveta, jer smo prisutni u gotovo svim zemljama, ali to možda još nije dovoljno izraženo. To će doći sa životom: što više živimo, tim više ćemo uticati i biti vidljivi” (iz intervjua sa Marijom Voče povodom desetogodišnjice smrti Kjare Lubik, „Citta’ nuova” izdavač).

U Beogradu program povodom desetogodišnjice biće održan 18.marta. Pročitajte detaljnije

Rules(500)