Proces beatifikacije

 
Završava se prva, eparhijska, faza beatifikacije Kjare Lubik, osnivača Pokreta fokolara. Proces se nastavlja u Vatikanu, u okviru Kongregacije za kauze svetih.

U nedelju 10. novembra ove godine, u Katedrali svetog Petra u Fraskatiju, na području Rima, episkop monsinjor Rafaelo Martineli će zvanično zatvoriti prvu fazu postupka beatifikacije i kanonizacije. Nakon toga svi dokumenti istrage će biti zapečaćeni i poslati u Vatikan, nakon skoro 5 godina istraživanja i uvida u život, vrline i ugled Kjare Lubik. Dalje proučavanje dokumenata biće nastavljeno u okviru Kongregacije za kauze svetih.

Proces kanonizacije je svečano otvoren 27. januara 2015. godine od strane episkopa Fraskatija, monsinjora Martineli. Tom prilikom, papa Franja je uputio poruku u kojoj je podsetio na sjajan primer života osnivačice Pokreta fokolara onima koji “čuvaju njenu dragocenu duhovnu baštu“. Takođe je pozvao da se “Božjem narodu predstavi život i delo osobe koja je, prihvatajući poziv Gospodnji, upalila u Crkvi novo svetlo na putu ka jedinstvu“.

U Katoličkoj Crkvi prvi korak u procesu kanonizacije je proglašenje osobe slugom ili sluškinjom Božjom. Ovaj čin otvara proces beatifikacije, priznanje osobe blaženom, čemu sledi postupak kanonizacije, tj proglašenja svecem. Da bi neko postao blaženim, nakon njegove smrti se detaljno  proučava njegov život, ispituju se svedoci i proučavaju spisi o toj osobi, kako bi se utvrdilo, da li je ta osoba uzorno i sveto živela.

Rules(500)