Svetski dan molitve za čovečanstvo

 
Dan 14. maj predložen je od strane Pape Franje i Visokog odbora za ljudsko bratstvo za dan molitve,

“da se tog dana vernici svih religija duhovno ujedine u molitvi, postu i dobrotvornim delima, i mole Bogu za pomoć čovečanstvu u prevazilaženju pandemije koronavirusa”.

Spasavamo se samo ako radimo za opšte dobro, a ne za dobrobit jednog ili drugog, ne interes jedne ili druge strane, već zajedničku dobrobit“. Ovim rečima Marija Voče, predsednica Pokreta fokolara, podržala je inicijativu. „U pokretu mi smo velika porodica, – dodala je Marija Voče, – koju čine hrišćani, vernici različitih verskih tradicija i osobe bez verskog opredeljenja. Pozivam sve da u četvrtak, 14. maja, provedu dan u duhu molitve – u skladu sa svojom verom i tradicijom – posta i konkretnim delima pomoći onima oko nas, koji su najugroženiji. Mi ćemo to sprovesti na lokalnom nivou, kako svaka zajednica smatra prikladnim, u skladu sa važećim merama i u duhu istinskog bratstva“.
Sigurni smo da će ove molitve upućene Bogu od strane njegove dece biti uslišene na dobrobit velike porodice koja je čovečanstvo, i da će ovo iskušenje kroz koje prolazimo zaista ojačati svakog pojedinca u zajedničkom hodočašću, koje je život.”

Rules(500)