»Podići svoj pogled i sanjati o drugačijem svijetu«

 
Obeležena godišnjica preminuća službenice Božje Kjare Lubik. Nadbiskup Hočevar predvodio je svečano euharistijsko slavlje u Crkvi Sv. Ante

Dana 14. marta 2021. godine, beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar predvodio je svečano euharistijsko slavlje u Crkvi Sv. Ante u Beogradu povodom dveju godišnjica: preminuća službenice Božje Kjare Lubik, utemeljiteljke Pokreta fokolara – Marijinog dela, i izbora pape Franje.

Uz nadbiskupa Hočevara koncelebrirali su vlč. Mihael Sokol, nadbiskupov sekretar, preč. fra Ilija Alandžak, župnik Župe Sv. Ante, fra dr Benedikt Vujica, gvardijan franjevačkog samostana, i fra Leopold Rohmes.

Svečano misno slavlje obogatio je svojim prisustvom predstavnik republičke Uprave za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama gospodin Gavrilo Grban.

»Kada budem pridignut na Križ, sve ću privući k sebi!«

Nadbiskup Hočevar je u svojoj homiliji naglasio da »svi trebamo podići svoj pogled i sanjati o drugačijem svijetu«, baš kao što je to činila i službenica Božja Kjara zagledana u Kristov lik. Sanjala je o boljem svetu, o zajedništvu, svetu koji neće biti podeljen, svetu u kojem će svi biti jedno, kada će svi ljudi postati zaista braća i sestre. Baš kao što je Isus govorio kada je bio pridignut na Križ. Podići svoj pogled gore, rekao je nadbiskup u propovedi, ne znači fizički gledati prema gore, ka nebu, nego u vrednosnom smislu težiti višim, uzvišenijim vrednostima.

Sve teškoće mogu se prebroditi jedino ako je čovekov pogled upućen prema Križu. Jer jedini pravi put do isceljenja je put koji vodi do Boga; na tom putu postoje razne prečice- stranputice koje čoveka žele da odvrate od Boga i skrenu mu pogled sa Križa; ali ako čovek zaista želi duhovno ozdravljenje, pomoć i snagu koja mu je potrebna da ozdravi ali i da prevaziđe sve poteškoće, sve to naći će jedino kod Onoga koji je pravi »Put, Istina i Život«. »On ‒ Isus je uzdignut u ljubavi i zato je iznad naših slabosti, naših podijeljenosti na Istok i Zapad, Sjever i Jug; bogate i siromašne«, zaključio je nadbiskup i dodao da samo zagledani u tu Isusovu ljubav možemo osetiti snagu pobede nad zlim.

»Da svi budu jedno – Ut omnes unum sint«

Preuzvišeni se u svojoj homiliji dotakao i Skupštine Pokreta fokolara koja je nedavno održana i koja je, kao jedan od najkrupnijih zadataka odredila upravo to ‒ raditi sve, činiti sve da svi budu, postanu jedno.

»Danas zahvaljujem Bogu, predragi članovi Pokreta fokolara, što je po Božjoj dobroti vaša prisutnost stigla tu među nas. Gledajte na križ Razapetoga, na Krista kao pobjednika, da biste tako i vi onom ljubavlju kojom se divite Ocu, stvarali to zajedništvo među nama, tu snagu jedinstva među svim narodima, kulturama, jezicima…

Uz tu veliku intuiciju Chiare Lubich, papa Franjo je u svojoj enciklici Svi smo braća napravio školu bratstva sviju nas s Ocem.«

Na samom kraju euharistijskog slavlja, prisutnim vernicima obratio se i predstavnik Fokolara gospodin Niko Hribar, zahvalivši se nadbiskupu na misnom slavlju koje je predvodio i dodavši da je izborom nove predsednice, inače Arapkinje, katolikinje iz Izraela, u narednom periodu za Fokolare veliki izazov upravo izgradnja mostova među hrišćanima, drugim verama kao i dijalog uopšte. Nova predsednica je, naime, nekoliko puta već bila nagrađivana za svoje zalaganje za međureligijski dijalog.

Ovim putem želimo da zahvalimo braći franjevcima na gostoprimstvu!

Marija Antonela Kanelić

Rules(500)