„Iđino Đordani. Nenaoružani heroj“

 
U nedelju, 18. aprila, upriličeno je sećanje na Iđina Đordanija (Igino Giordani), političara koji je nadahnuo društvenu posvećenost i idealne izbore mnogih, pisac i novinar, suosnivač Pokreta fokolara.

Tom prilikom predstavljena je najnovija biografska knjiga i svečano otkrivana skulptura koja je posvećena njemu.

Čovek dijaloga i duboke vere, pristalica sveopšteg bratstva, graditelj mira, političar, novinar: Iđino Đordani (1894-1980) je sve ovo i još mnogo toga. 18. aprila 2021. obeležava se 41. godišnjica njegove smrti, a za ovu godišnjicu Centar Iđino Đordani organizovao je događaj u znak sećanja na njegov lik. Lik koji vremenom nastavlja da pobuđuje interesovanje ljudi različitih starosnih grupa, geografskog, političkog, kulturnog porekla i poziva na posvećenost izgradnji boljeg društva.

Đordani je bio novinar i pisac, ali je igrao veoma važnu ulogu u italijanskoj politici posle Drugog svetskog rata. Dao je dragocen doprinos u postavljanju temelja za italijansku Republiku koja je tek nastajala u teškom periodu za ovu zemlju, odnosno blizu svetskih ratova, a takođe je bio i član Ustavotvorne skupštine. Svedok politike koju je živeo u službi mira i pravednijeg društva.
I u toj perspektivi bilo je nekoliko svedočenja onih koji su Đordanijevu mudrost pretočili u nacrte zakona ili političke inicijative u korist dijaloga i za opšte dobro, ili čak i onih koji su razumeli kakav izbor doneti da se suprotstavi politikama koje prete miru među narodima.

Tokom događaja bila je predstavljena najnovija biografija Alberta Lo Prestija (ur. Citta Nuova Italia) pod nazivom Iđino Đordani. Nenaoružani heroj, sa predgovorom predsednika Rebublike Italije Serđa Matarele (Sergio Mattarella). Biografija koja pomaže da se ponovo otkrije smisao autentičnog političkog i društvenog opredeljenja. Uzbudljivo kao roman. „Njegova kuljajuća vera – piše Matarela govoreći o Đordaniju – njegova evanđeoska doslednost, žar kojim se borio za socijalnu jednakost, slobodu i mir uzdrmali su mnoge savesti i promovisali delovanje i razmišljanje, kako u mračno doba fašizma, tako i u godinama demokratske obnove“. „Postao je mirotvorac u dijalogu između ljudi, između verskih konfesija, između naroda i država,” – nastavlja Matarela – “Mislio je na Evropu kao na kontinent mira, nakon što je bila poprište šokantnih ratova. Želeo je da njegova zemlja bude most. I sám je pokušao da bude most za prilaz, povezivanje, prekomponovanje“.

Takođe je održano svećano otkrivanje skulpture koja je posvećena njemu, delo umetnika Petera Kostnera. Delo, koje je postavljeno u bašti Međunarodnog centra fokolara, prikazuje Đordanija kako sedi na klupi. Naime, poslednjih godina svog života često je sedeo na klupi u tom parku. Tokom međunarodnih sastanaka koji su se održavali u Centru, mnogi, mladi i odrasli, došli su da ga pozdrave i razgovaraju sa njim. Tako je klupa postala mesto sastanka i dijaloga. Tokom događaja, neka svedočenja su podsetila na one razgovore u kojima je Đordani slušao sa poniznošću i strpljenjem, ne štedeći savete proistekle iz njegovog plodnog životnog iskustva i obogaćene harizmom jedinstva.

Lorenco Ruso

Rules(500)